Παρουσιάστηκε ο Υγειονομικός Χάρτης της χώρας

Ο πρώτος Υγειονομικός Χάρτης της Χώρας, ο οποίος αναμένεται να δώσει λύση στην οργάνωση του συστήματος Υγείας, παρουσιάστηκε χθες, σε ειδική εκδήλωση, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Πρόκειται για ένα διαδικτυακό σύστημα καταγραφής και διαχείρισης δεδομένων υγείας, που θα παρέχει τη δυνατότητα έγκυρης αποτύπωσης της κατάστασης της υγείας και των υπηρεσιών υγείας
στην Ελλάδα και αναμένεται να αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την οργάνωση του υγειονομικού συστήματος.

Ο Υγειονομικός Χάρτης παρέχει τη δυνατότητα καθολικής, χωροταξικά κατανεμημένης, και έγκυρης καταγραφής της αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας στη χώρα.

Όπως είπε ο υπουργός, «με την ολοκλήρωση του Υγειονομικού Χάρτη προχωράμε στο επόμενο βήμα, που είναι η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για τις επικείμενες συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Τα 137 νοσοκομεία (132 νοσοκομεία του ΕΣΥ και 5 του ΙΚΑ) είναι πολλά και καταδεικνύουν τον ανορθολογισμό που επικρατούσε. Την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις και την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις».

Όπως υπογράμμισαν, τόσο ο κ. Λοβέρδος, όσο και ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, ο υγειονομικός χάρτης αποτελεί το εργαλείο για τη χάραξη εθνικών, περιφερειακών και τοπικών πολιτικών υγείας και, παράλληλα, μπορεί να καταδείξει τους τρόπους συνεργασίας δημόσιων νοσοκομείων, μεταξύ τους, αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα.

Το σύστημα του Υγειονομικού Χάρτη θα εξασφαλίζει:

* Τη συστηματική και ομοιογενή συλλογή πρωτογενών και δευτερογενών δεδομένων, άμεσα ή έμμεσα σχετιζομένων με την υγεία και πρόνοια.

* Την ενιαία επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων και τον προσδιορισμό συγκεκριμένου αριθμού δεικτών και αφορούν την κατανομή, χρήση και επάρκεια πόρων υγείας και πρόνοιας, την χρήση των υπηρεσιών και την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού.

* Τη διάθεση δεικτών και δεδομένων σε διάφορες κατηγορίες χρηστών (πολίτες, ερευνητές, επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας, στελέχη δημόσιων υπηρεσιών, ΥΥΚΑ), βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων πρόσβασης.

Τα οφέλη που προσδοκώνται είναι: Τεκμηρίωση στη λήψη αποφάσεων, διαφάνεια στην εκτέλεσή τους, ορθολογική ανάπτυξη και στελέχωση υπηρεσιών υγείας, έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση στους χρήστες του συστήματος, εκτίμηση της κατάστασης υγείας του ελληνικού πληθυσμού.

Παρουσιάζοντας τους δείκτες του Υγειονομικού Χάρτη, ο κ. Κυριόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτόν που καταγράφει τους παράγοντες κινδύνου για την υγεία, καθώς τα στοιχεία επιτρέπουν κάποια αισιοδοξία. Το κάπνισμα κατέχει μεν την πρώτη θέση με 35,8%, παρουσιάζει όμως σημαντική μείωση την τελευταία πενταετία (46,5% το 2006). Ακολουθεί η καθημερινή χρήση αλκοόλ με 10,1% (12,2% το 2006). Ενθαρρυντικά είναι επίσης, τα στοιχεία για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (από 8,6% το 2006 μειώθηκε στο 3% το 2011), απασιόδοξα, όμως, για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (5 μερίδες ημερησίως) 6,8% από 1
Keywords
Τυχαία Θέματα