To περισσότερο νερό στην Ελλάδα έχει η Ήπειρος

Το περισσότερο νερό στην Ελλάδα έχει η Ήπειρος. Ενώ οι συνολικές ανάγκες νερού της περιοχής είναι περίπου 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ύδρευση, άρδευση, βιομηχανία κ.ά) , τα ετήσια ανανεώσιμα αποθέματα υπόγειου νερού (κατείσδυση) του υδατικού διαμερισματος της Ηπείρου είναι 3,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Όπως αναφέρει ο δρ. Ευάγγελος Νικολάου, υδρογεωλόγος, διευθυντής περιφερειακής μονάδας Ι.Γ.Μ.Ε. Ηπείρου, "το μεγάλο ετήσιο ύψος των....
κατακρημνισμάτων (1000 -1800 χιλιοστά),
η
ανάπτυξη μεγάλων υπόγειων υδροφόρων συστημάτων, οι μορφολογικές και υδρογεωλογικές συνθήκες είναι οι ρυθμιστικοί παράγοντες των αποθεμάτων νερού του διαμερίσματός". Και προσθέτει: "Η φετινή υγρή περίοδος ήταν πλούσια σε κατακρημνίσματα, αρκεί να σημειώσουμε ότι το διάστημα 20 Νοέμβριου 2010-4 Δεκεμβρίου 2010 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΥ (σταθμός Ιωαννίνων) είχαμε 297 χιλιοστά ύψος βροχής δηλαδή περίπου το συνολικό μέσο ετήσιο των δύο μηνών. Συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο παρατηρούμε σε επίπεδο διαμερίσματος άνοδο της στάθμης των γεωτρήσεων που ανάλογα με την περιοχή κυμαίνεται από 2-10μετρα". Για την ποιότητα των νερών της Ηπείρου ο κ. Νικολάου επισημαίνει: "Η ποιοτική κατάσταση των νερών της Ηπείρου είναι πολύ καλή, παρόλο που τοπικά ήδη αρχίζουν να εμφανίζονται κάποια προβλήματα που σε ορισμένες περιπτώσεις χαρακτηρίζονται σοβαρά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η νιτρορυπανση των υπογείων νερών της χερσονήσου της Πρέβεζας. Σε πολλές γεωτρήσεις οι συγκέντρωση των νιτρικών αλάτων υπερβαίνει κατά πολύ το ανώτερο επιτρεπόμενο όριο των 50mg/l. Παρατηρήθηκαν τιμές από 80-15050mg/l. Επίσης σε πολλές γεωτρήσεις της παράκτιας ζώνης λόγω υπεραντλησεων είναι αισθητή η διείσδυση της θάλασσας.

Γίνεται φανερό όσο ποτέ άλλοτε ότι κάθε χρόνο που περνάει οι έννοιες διαχείριση και προστασία γίνονται περισσότερο επίκαιρες. Είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων προστασίας των υπόγειων νερών του υδατικού μας διαμερισματος και ο καθορισμός ζωνών προστασίας όλων των πηγών με προτεραιότητα αυτών που καλύπτουν τις ανάγκες ύδρευσης".

http://katoci.blogspot.com/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα