Παρουσίαση του βιβλίου "Μέρες Αλεξάνδρειας"

Ένα ταξίδι στο χρόνο αποτελεί το βιβλίο "Μέρες Αλεξάνδρειας" του Δημήτρη Στεφανάκη, που παρουσιάστηκε χθες στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου και μία μέρα νωρίτερα στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη. Παρουσιάζοντας το έργο του, που βρίσκεται ήδη στον επιτυχημένο τέταρτο χρόνο κυκλοφορίας, ο έλληνας συγγραφέας εξέφρασε την ικανοποίησή του, για την δημιουργία αυτού του μυθιστορήματος μέσα από το οποίο γνώρισε τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό της κοσμοπολίτικης Αλεξάνδρειας των αρχών του περασμένου αιώνα, με το συγκεντρωτικό Κάιρο να αποτελεί την εξισορροπημένη "θολή" εικόνα εκείνης της εποχής απέναντι στην
λάμψη της μεσογειακής πόλης εκείνης της εποχής, δημιουργώντας τελικά την σωστή και κατάλληλη "ματ" εικόνα…". Το έργο αποκαλύπτει "την ιδιαίτερη αυτή ράτσα των Αιγυπτιωτών, που μας γοητεύουν", όπως είπε χαρακτηριστικά, "μέσα από τον κοσμοπολιτισμό και την πολυγλωσσία τους, επηρεάζοντας και τις γνώμες των ξένων που είχανε πάντοτε για μας…"

"Μέσα από την συγγραφή του βιβλίου αυτού, γνώρισα πολλούς Έλληνες που έζησαν στην Αίγυπτο", είπε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας παράλληλα και την γαλλίδα εκδότριά του Βιβιάν Αμί, που μάλιστα έλκει την καταγωγή της από την Αλεξάνδρεια και της οποίας ο Οίκος ανέλαβε την έκδοση του βιβλίου στα γαλλικά πριν από ένα μήνα.

Μάλιστα, για το γεγονός αυτό, στην επίσκεψή του στην Χώρα του Νείλου, και στην παρουσίαση του βιβλίου στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη ειδικά, τον συγγραφέα συνόδευε και ο Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της Γαλλίας κ. Ζαν Φρανσουά Κολοσιμό ο οποίος και προλόγισε. Μάλιστα, ήταν μεγάλο και το ενδιαφέρον του κοινού και ιδιαίτερα των νέων που παραβρέθηκαν.

Στο Κάιρο, στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, μετά από την παρουσίαση του συγγραφέα από τον Διευθυντή του Κέντρου εκπαιδευτικό Χρίστο Παπαδόπουλο, ο κ. Στεφανάκης τόνισε ότι το έργο του είναι πολυεθνικό, αλλά "αντανακλά και τον μεσογειακό διεθνισμό που ουσιαστικά προέρχεται από την Ελλάδα και τον Όμηρο με τον Οδυσσέα να έχει αποτελέσει τον πρώτο μεγάλο κοσμοπολίτη…"

Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Στεφανάκης, "η λογοτεχνία δεν είναι γαλανόλευκη αλλά πανανθρώπινη και αυτό είναι το μεγαλείο της". "Και τελικά, προσέθεσε, το μυθιστόρημα αυτό αποτελεί την απάντηση στην 'ψευδο'-παγκοσμιοποίηση, καθώς τελικά αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο πλανήτης μας δεν διαφεντεύεται από τους ταγούς και αρχηγούς του, αλλά από μας τους ίδιους τους πολίτες της γης…".

Τέλος, ο έλληνας συγγραφέας κάλεσε όλους τους Έλληνες να αποκτήσουν καλύτερη σχέση με το βιβλίο, καθώς η Ελλάδα μειονεκτεί σημαντικά στον τομέα αυτό σε σχέση με την Ευρώπη, κάνοντας παράλληλα κάλεσμα για μία περισσότερο ποιοτική προσέγγιση της λογοτεχνίας.

Άλλωστε, όπως είπε, αυτό το "όπλο" της γλώσσας και του πολιτισμού μας, είναι που μάς προστάτευσε ως έθνος σε όλες τις δύσκολες εποχές, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι και η ηγεμονία της αρχαίας Ελλάδας προήλθε και από την ηγεμονία της αρχαίας φιλοσοφίας και των έργων των αρχαίων Ελλήνων κλασσ
Keywords
Τυχαία Θέματα