Παπανδρέου: Κερδίσαμε σε αξιοπιστία γιατί δεν κρύψαμε αλήθειες

"Δεν υπάρχει "μέσα" κι "έξω" (από την χώρα), οι οικονομίες είναι αλληλεξαρτώμενες. Αν πηγαίναμε άσχημα "έξω", "μέσα" θα ήμασταν πολύ χειρότερα", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στη δευτερολογία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι ένα από τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης είναι ότι δεν υπάρχει παγκόσμια διακυβέρνηση.

"Δεν υπάρχει G20, αλλά στην ουσία υπάρχει G0", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. "Το ότι πάμε
καλά "έξω" δεν οφείλεται στο ότι "τρέχω" εγώ, όπως πρέπει να κάνει ένας πρωθυπουργός, αλλά οφείλεται στην αναγνώριση της προσπάθειας του ελληνικού λαού", είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι "αυτές τις προσπάθειες δεν πρέπει να τις απαξιώνουμε".

Ο κ. Παπανδρέου έφερε ως παράδειγμα τις αποφάσεις της ΕΕ της 11ης Μαρτίου, λέγοντας ότι εκεί οι εταίροι μας είπαν πως η Ελλάδα δικαιούται αυτό που ζητά, ενώ η Ιρλανδία, που πριν μερικά χρόνια ήταν πρότυπο, πρέπει να αποδείξει την βούλησή της.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της αξιοπιστίας, ρωτώντας ρητορικά τους βουλευτές αν θα πήγαιναν σε γιατρό που δεν τον θεωρούσαν αξιόπιστο, ενώ αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Ιαπωνίας, λέγοντας ότι παρά την παγκόσμια κρίση, την καταστροφή που υπέστη και το εξαιρετικά υψηλό δημόσιο χρέος της, θεωρείται αξιόπιστη χώρα και "αυτό είναι που την κρατά".

"Κερδίσαμε σε αξιοπιστία γιατί δεν κρύψαμε αλήθειες. Στην πρώτη (μετά τις εκλογές του 2009) συνάντηση στις Βρυξέλλες είπαμε ότι είχαμε προβλήματα και διαφθοράς και κατηγορηθήκαμε από την αντιπολίτευση γι' αυτό, την ώρα που το ήξερε η Διεθνής Διαφάνεια και όλοι, αλλά αν δεν λέγαμε την αλήθεια δεν θα μας πίστευαν", είπε ο κ. Παπανδρέου.

"Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και ως κυβέρνηση δεν είναι σημερινές", είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι "οι βουλευτές ψήφισαν δύσκολες αποφάσεις με το βάρος της ευθύνης και όχι υπό το βάρος της δαμόκλειας σπάθης".

Αναφερόμενος πάντα στα προβλήματα διακυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι παγκοσμίως οι δημοκρατικοί θεσμοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς μπορεί ο πολίτης να ψηφίζει στις εκλογές και να εκλέγει κυβερνήσεις πιστεύοντας ότι αυτές έχουν την εξουσία, όμως η εξουσία έχει πάει σε ανεξέλεγκτα κέντρα και σε φορολογικούς παραδείσους όπου καταφεύγουν διάφορες εταιρείες επιχειρώντας να αποφύγουν τον έλεγχο του πλούτου τους.

"Είναι οι ίδιες εταιρείες που έρχονται μετά, για να αιχμαλωτίσουν, να διαφθείρουν ή και να εξαγοράσουν το πολιτικό σύστημα. Δείτε ποιες εταιρείες προσπαθούμε να ελέγξουμε τώρα στην Ελλάδα και οι οποίες δεν φέρουν κατ' ανάγκη κάποιο εθνικό πρόσημο, αλλά πολυεθνικό πρόσημο", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει να αποκαταστήσουμε την δημοκρατία, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο "να μην αφήσουμε να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η βία είναι θεμιτό μέσο", τονίζοντας ότι "η ανοχή στην βία συμβάλλει στην καθιέρωσή της".

"Κάτι τέτοιο θα χτυπήσει ιδιαίτερα τον μέσο πολίτη", είπε χαρα
Keywords
Τυχαία Θέματα