"Πακέτο" συμφωνιών με το Βελιγράδι

Η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Πρίστινας στον απευθείας διάλογο με το Βελιγράδι, Εντίτα Ταχίρι, δήλωσε σήμερα ότι πολύ σύντομα αναμένεται να υπάρξει ένα "πακέτο" συμφωνιών για τα υπό συζήτηση θέματα.

Η κ. Ταχίρι, η οποία συναντήθηκε, σήμερα, στην Πρίστινα με την ύπατη εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψη της κ. Άστον στο Κόσοβο, κάνοντας λόγο για ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ του Κοσόβου και της ΕΕ.

Όπως δήλωσε η κ. Ταχίρι μετά τη συνάντηση, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής
διπλωματίας τη διαβεβαίωσε ότι η ευρωπαϊκή πορεία του Κοσόβου είναι βέβαιη, ενώ η ίδια δεσμεύτηκε από την πλευρά της πως η κυβέρνηση του Κοσόβου θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ολοκληρώσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ο οποίος και χαρακτηρίστηκε θετική εξέλιξη.

Χωρίς να προσδιορίζει την ακριβή ημερομηνία του πακέτου των συμφωνιών με το Βελιγράδι σε ζητήματα που συζητούνται στο διάλογο που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, η κ. Άστον είπε ότι αυτό θα γίνει σύντομα.
Να στηρίξουν τη EULEX
Να στηρίξουν την ευρωπαϊκή αποστολή στο Κόσοβο, τη EULEX, ζήτησε σήμερα από τις αρχές και τους πολίτες του Κοσόβου, η ύπατη εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον.

Από την Πρίστινα, όπου πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα επίσκεψη, η κ. Άστον υπογράμμισε τη σημασία της έννομης τάξης για το μέλλον του Κοσόβου.

"Και τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ στηρίζουν απολύτως τη EULEX", είπε χαρακτηριστικά η κ. Άστον και πρόσθεσε πως η διαφύλαξη της έννομης τάξης είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον του Κοσόβου και τις ευρωπαϊκές του φιλοδοξίες.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Πρίστινα, η κ. Άστον συναντήθηκε- μεταξύ άλλων- με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, αλλά και τον επικεφαλής της EULEX, Χαβιέ Μπουτ ντε Μαρνάκ.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών της στην Πρίστινα, η κ. Άστον κατευθύνθηκε προς το Πρίζρεν, τον τελευταίο σταθμό της επίσκεψής της στο Κόσοβο.
Keywords
Τυχαία Θέματα