Αύξηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Γερμανίας

Ο γερμανός υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του ενδέχεται να αυξήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας τα σχέδιά του για την σμίκρυνση των ένοπλων δυνάμεων.

«Ο πλούτος (μας) υποχρεώνει», είπε ο ντε Μεζιέρ στη βουλή, προσθέτοντας πως η χώρα έχει ευθύνη να επιδεικνύει διεθνή αλληλεγγύη.

Η Γερμανία διαχώρισε τη θέση της από τους δυτικούς της συμμάχους όταν απείχε από την ψηφοφορία
στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη νωρίτερα εφέτος κι αρνήθηκε να λάβει μέρος στις επιχειρήσεις στη χώρα.

Ο ντε Μεζιέρ είπε στη βουλή ότι η Γερμανία δεν μπορεί να βασίζει τις στρατιωτικές της αποφάσεις μόνο σε εθνικά κριτήρια, καθώς οι διεθνείς της υποχρεώσεις ενδέχεται να επαρκούν για να δικαιολογήσουν επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

«Τα συμφέροντα της συμμαχίας είναι συνήθως και εθνικά μας συμφέροντα», σημείωσε ο γερμανός υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας: «Θα παραμείνουμε συγκρατημένοι και υπεύθυνοι από κάθε άποψη».

Σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ο ντε Μεζιέρ είπε πως αναμένει αιτήματα για στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ασταθή κράτη όπως το Πακιστάν, η Υεμένη, η Σομαλία και το Σουδάν.

«Το πώς θα απαντάμε σε αυτά εξαρτάται από το είδος του αιτήματος και τις δικές μας θέσεις», είπε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Ο στρατός είναι μέρος της εξωτερικής πολιτικής και μια πολιτική διαδικασία πρέπει να συνοδεύει την ανάπτυξη στρατιωτών», πρόσθεσε στην εφημερίδα.

Ο ντε Μεζιέρ πήγε στη βουλή για να παρουσιάσει τα σχέδια να μειωθεί η δύναμη του στρατού από τους 220.000 άνδρες στους 170.000, συν έως και 15.000 εθελοντές. Πάντως οι δομικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται επίσης να καταστήσουν δυνατό να αυξηθεί ο αριθμός των στρατιωτών που λαμβάνουν μέρος σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Αναμένεται επίσης να μειωθεί το πολιτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων από τους 76.000 στους 55.000.

Οι μεταρρυθμίσεις εντάσσονται στην εκ θεμελίων αναδιάρθρωση των ενόπλων δυνάμεων ώστε να μετατραπούν σε επαγγελματικό σώμα. Η Γερμανία κατήργησε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία νωρίτερα εφέτος.

Τις αλλαγές αυτές είχε αρχίσει ο προκάτοχος του ντε Μεζιέρ, Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Μάρτιο όταν προέκυψε ότι μεγάλο τμήμα του διδακτορικού του ήταν προϊόν λογοκλοπής.

Ο ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι η Bundeswehr, όπως ονομάζεται ο γερμανικός στρατός, διαδραμάτισε «ουσιαστικό ρόλο για την εξασφάλιση της ειρήνης» τις τελευταίες δεκαετίες. Τώρα είναι καιρός να αναπροσαρμοστεί ο στρατός στις σημερινές απειλές, όπως και σε άγνωστες μελλοντικές απειλές, πρόσθεσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα