Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας

Στις 17 Μαΐου 1990 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την εξάλειψη των διακρίσεων αφαιρώντας την ομοφυλοφιλία από τον Διεθνή Κατάλογο Νοσημάτων. Το 2005 η ημέρα αυτή θεσπίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται τα τελευταία χρόνια το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, περιλαμβάνοντας τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στις διάφορες μορφές διακρίσεων
που καταπολεμά.

Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, 20 χρόνια μετά, 70 χώρες του κόσμου εξακολουθούν να θεωρούν την ομοφυλοφιλία ποινικό αδίκημα με ποινές που φτάνουν μέχρι και την καταδίκη σε θάνατο. Τα κρούσματα των «θεραπευτικών βιασμών» με θύματα λεσβίες έχουν αρχίσει να πληθαίνουν. Οι εξευτελισμοί, ο ρατσισμός, οι διακρίσεις, η βία και η άρνηση πρόσβασης σε παροχές και αγαθά υγείας γίνονται καθημερινό φαινόμενο, ενώ οι λεσβίες, οι γκέι, τα αμφισεξουαλικά και τρανς άτομα αντιμετωπίζονται σαν κατώτεροι άνθρωποι χωρίς δικαιώματα, πόσο μάλλον ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ομοφοβία, η λεσβιοφοβία και η τρανσφοβία δεν διαφέρουν σε τίποτα από το σεξισμό, το μισογυνισμό, το ρατσισμό και τη ξενοφοβία, με τη διαφορά ότι οι κυβερνήσεις λαμβάνουν θεσμικά μέτρα κατά των παραπάνω μορφών διακρίσεων αδιαφορώντας τελείως για τις τρεις πρώτες.

Σήμερα, 17 Μάη, αλλά και κάθε μέρα βγαίνουμε από το καβούκι μας. Λέμε δυνατά «Αυτές/αυτοί είμαστε» και διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο χωρίς διακρίσεις, φόβο και ρατσιστικό λόγο. Διεκδικούμε την ισότητα παντού, στο γάμο, στη συμβίωση, στην εργασία, στην οικογένεια, στη δημόσια και ιδιωτική μας ζωή.

Η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας στο πλαίσιο των συνεχών δράσεων για την ορατότητα και την εξάλειψη της ομοφοβίας διοργανώνει στην Αθήνα σε συνεργασία με την ILGA Europe το Διαμεσογειακο Συνεδριο με θεμα «Ρητορική Μίσους, Εγκλήματα Μίσους και Ορατότητα Μέσα στην Κοινωνία» στις 27 και 28 Μαΐου 2011 στην Αίθουσα Αντώνης Τρίτσης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΚΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα