Παπανδρέου: Αναγκαιότητα μιας νέας εθνικής συνεννόησης

Την αναγκαιότητα μιας νέας εθνικής συνεννόησης εντός της χώρας, χωρίς εξωραϊσμούς και «μαγικές συνταγές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην αποψινή του ομιλία στο συνέδριο του Economist, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αφοσίωση από όλους, κοινωνία, επιχειρηματίες και πολιτικά κόμματα, ώστε η βούληση όλων να αλλάξει η Ελλάδα
να γίνει παντού σαφής και κατανοητή.

Απευθυνόμενος στην «15η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist στην Αθήνα» που πραγματοποιείται στο Λαγονήσι, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι υπάρχουν ενδείξεις εξόδου της Ελλάδας από την ύφεση, καθώς οι εξαγωγές αυξάνονται, η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται, ενώ σε θετική τροχιά κινούνται ο τουρισμός και η ναυτιλία, και συνδυάζοντας όλα αυτά και με την εκτίμηση της Κομισιόν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2012 έκανε λόγο «για μια μικρή αχτίδα φωτός».

Σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση χρέους ο πρωθυπουργός είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι χώρες της ευρωζώνης εξακολουθούν να εκτιμούν ότι το κόστος -για τους πολίτες μας, για την οικονομία, για το ελληνικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, για τα ασφαλιστικά ταμεία και για την Ευρωζώνη- είναι μεγαλύτερο από το όποιο πιθανόν όφελος».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος με λεπτομέρειες στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προέβη η κυβέρνηση, είπε ότι οι Έλληνες έκαναν τεράστιες θυσίες τα τελευταία χρόνια και υπογράμμισε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να πετύχει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο αποτελεί σημάδι πως το χρέος αντιμετωπίζεται.

«Στόχος μας είναι η Ελλάδα να μην εξαρτάται από τους πιστωτές, ακόμα κι αν είναι φίλοι ή εταίροι» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για ένα «εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα» που θα περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις, οικονομίες κλίμακας στον δημόσιο τομέα, περιορισμό της σπατάλης και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα λάβει και οποιαδήποτε απαραίτητα πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι του 2011.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι από εδώ και στο εξής απαιτείται η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την αναδιάρθρωση των θεσμών, της οικονομίας και της κοινωνίας μέσω προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας και δημιουργίας «πράσινης» και βιώσιμης ανάπτυξης, η σαφής δέσμευση για την απαραίτητη υποστήριξη αυτού του προγράμματος από τους θεσμικούς εταίρους και η καλή διαχείριση του χρέους.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι με την λήξη του Μεσοπρόθεσμου το 2015, στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014 και στο 1% του ΑΕΠ το 2015, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 5% το 2014.

Σε ότι αφορά το σκέλος των δαπανών του Μεσοπρόθεσμου ο πρωθυπουργός ανέφερε την μείωση των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα η οποία θα επιτευχθεί με την μη αντικατάσταση υπαλλή
Keywords
Τυχαία Θέματα