Ωρα αποφάσεων

Αρχισε λίγο μετά 17.00 - και είναι σε εξέλιξη - η πολύ κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης
καλούνται να εγκρίνουν επώδυνα μέτρα που τίθενται από τους δανειστές σαν προϋπόθεση για τη χορήγηση νέας οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα.
Κατά την άφιξή του στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωση έκανε μόνο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, οποίος άφησε άφησε εντονότατες αιχμές για τις προθέσεις των δανειστών. «Ο χρόνος ως σημείο εκβιασμού από τους δανειστές μας, με προβληματίζει για τις βαθιές τους προθέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προηγήθηκε εξονυχιστική μελέτη του τελικού κειμένου για το νέο μνημόνιο στα κομματικά επιτελεία, μετά και την ολοκλήρωση των επαφών του Πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό κείμενο που συντάχθηκε με τη λήξη των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – τρόικας αριθμεί 50 σελίδες.

Τα ασφυκτικά περιθώρια που διαμορφώνονται υπό τις εντονότατες πιέσεις και απειλές της ΕΕ καθιστούν αναγκαία την κατάθεση της συμφωνίας στη Βουλή την Παρασκευή, με στόχο να ψηφιστεί την Κυριακή με διαδικασίες κατεπείγοντος.

Βάσει της τελικής συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών και πριν το κείμενο κατατεθεί στη Βουλή, αναμένεται να συνεδριάσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να διασφαλιστεί η κατά το δυνατόν ηπιότερη αντίδραση των βουλευτών στα προς ψήφιση νέα μέτρα.

Τις αντιμνημονιακές «φωνές» στους κόλπους της ΝΔ καλείται να κατευνάσει και ο Αντώνης Σαμαράς. Σήμερα ο γραμματέας συνδικαλιστικού του κόμματος Γιάννης Μανώλης τον κάλεσε να πει «όχι» στα μέτρα για τη νέα δανειακή σύμβαση, την ώρα που ανάλογη άποψη εξέφραζε και ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Ν. Κουτσούκης, εκτιμώντας πως ένα ενδεχόμενο «ναι» του προέδρου της ΝΔ θα «γκρεμίσει» τα ποσοστά του κόμματος [Βλέπε άρθρο] .

Εν τω μεταξύ το ΚΚΕ χρησιμοποιεί στίχους του Έλληνα ποιητή Κώστα Βάρναλη, για να καλέσει το λαό σε ξεσηκωμό, ώστε να μην ψηφισθεί το νέο μνημόνιο. «Κι αν είναι ο λάκκος σου πολύ βαθύς, χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα τώρα πρέπει με μια φωνή και μια γροθιά να ταρακουνήσουν την Ελλάδα, να μην ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση, να απαντήσουν με ξεσηκωμό, οργάνωση, λαϊκή συμμαχία, συμπόρευση με το ΚΚΕ», συμπληρώνεται.

Γιούνκερ: Την Πέμπτη Eurogroup για την Ελλάδα

Λίγο μετά τις 19.00 πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε πως το Eurogroup για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδα θα συγκληθεί τελικά την Πέμπτη, στις 19.00 (ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα είχε δηλώσει πως η απόφαση για τη διεξαγωγή ή μη της συνεδρίασης την Πέμπτη επρόκειτο να ληφθεί σήμερα αναλόγως με την έκβαση των συνομιλιών που διεξάγονται στην Αθήνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλ
Keywords
Τυχαία Θέματα