Οι προοπτικές αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου

Οι προοπτικές αξιοποίησης των ορυκτών πόρων στην Μακεδονία και τη Θράκη εξετάστηκαν στη διάρκειας ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε σήμερα στη Δράμα η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης.

Στο χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, Θύμιος Σώκος, τόνισε ότι «η λατομική και εξορυκτική δραστηριότητα στην Μακεδονία και τη Θράκη αποτελεί σημαντικό παραγωγικό κεφάλαιο, τόσο στον πρωτογενή όσο και στον τομέα της μεταποίησης». Χαρακτήρισε τη σημερινή ημερίδα
ως το πρώτο μεγάλο βήμα ενός αναγκαίου και ουσιαστικού διαλόγου χωρίς εμμονές, αγκυλώσεις και δοξασίες που θα έχει ως στόχο την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, που αποτελεί ευλογία για την περιοχή, προς όφελος της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε από τους συμμετέχοντες ομιλητές ότι η Μακεδονία και η Θράκη κατέχουν σήμερα την πρώτη θέση στην εξόρυξη μαρμάρου σε ολόκληρη τη χώρα με ποσοστό μεγαλύτερο του 60%. Ακόμα, τα επεξεργασμένα προϊόντα μαρμάρου καλύπτουν το 80% των συνολικών εξαγωγών. Για το 2009 η παραγωγή ανήλθε περίπου σε 750.000 κυβικά μέτρα, αξίας άνω των 25.000.000 ¤.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γιάννης Ξανθόπουλος, υπογράμμισε ότι τα μάρμαρα Δράμας είναι γνωστά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, από τη δεκαετία του 1960. «Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή», ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι «βλέπουμε πως η νεότερη ιστορία του μαρμάρου στη Δράμα ξεκίνησε με τα ασβεστολιθικά ημίλευκα μάρμαρα που άρχισαν να εξορύσσονται στα τέλη του 1960 στην περιοχή Βαθυλάκου, Μοναστηρακίου, Ξηροποτάμου και συνεχίστηκε με την ανάπτυξη αξιόλογης δραστηριότητας με τη διάνοιξη πολλών λατομείων μαρμάρου στις περιοχές Πηγές, Βώλακα, Γρανίτης, Πύργοι, Οχυρό και τη λειτουργία μεγάλων και μικρών μονάδων κατεργασίας αυτού».

«Σήμερα», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, «η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται σαν ένα μεγάλο και σπουδαίο εξορυκτικό κέντρο λευκών και ημίλευκων μαρμάρων που τροφοδοτεί με πρώτη ύλη τις περισσότερες μαρμαροβιομηχανίες που υπάρχουν στην περιοχή της Δράμας, αλλά και της πρωτεύουσας. Η μεγάλη εξορυκτική δραστηριότητα του Δραμινού μαρμάρου οφείλεται στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική αγορά, λόγω κυρίως της καλής του ποιότητας, αλλά και της προσιτής του τιμής».
Keywords
Τυχαία Θέματα