Οι κροατικές πόλεις κερδίζουν "έδαφος"

Περισσότερο έδαφος κερδίζουν οι κροατικές πόλεις στις προτιμήσεις των επισκεπτών από τη Ρωσία και άλλες χώρες του εξωτερικού, σύμφωνα με διαδικτυακές πύλες ταξιδιωτικών γραφείων και εφημερίδων, που φιλοξενούν το Ζάγκρεμπ ή το Ντουμπρόβνικ στις "βιτρίνες" τους.

Μάλιστα ο ιστότοπος Travel.ru παρουσίασε τους 70 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, βάσει αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε από αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικά πρακτορεία, αλλά και Ρώσων πολιτών που επισκέφθηκαν
την Κροατία. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τουριστικής και ταξιδιωτικής έκθεσης MITT, που έγινε στη Μόσχα πρόσφατα.

Η πόλη του Ντουμπρόβνικ και το ξενοδοχείο "Dubrovnik Palace Hotel" απέσπασαν δύο βραβεία και η κροατική πόλη κατάφερε να διακριθεί ως ο "καλύτερος προορισμός διακοπών στη Μεσόγειο".

Η βρετανική εφημερίδα The Telegraph δημοσίευσε τουριστικό οδηγό για την πόλη του Ζάγκρεμπ, στον οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες για την πόλη, τα ξενοδοχεία, τα αξιοθέατα, αλλά και τα εστιατόρια.

Ο τετρασέλιδος οδηγός περιλαμβάνει, επίσης, χρηστικές οδηγίες για τη μετακίνηση των επισκεπτών στην κροατική πρωτεύουσα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις ακριβείς διευθύνσεις των μουσείων ή άλλων "θησαυρών" ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στον οδηγό της βρετανικής εφημερίδας επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η απόκτηση της "κάρτας του Ζάγκρεμπ", δίνει στον ιδιοκτήτη της κάρτας προνόμια όπως ελεύθερη μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκπτώσεις σε διάφορα καταστήματα ή και εστιατόρια, καθώς και σε μουσεία.

Οι συγκεκριμένες κάρτες προπωλούνται στην κεντρική πλατεία της πόλης και όσες έχουν 24ωρη διάρκεια και κοστίζουν 60 κούνα (1 ευρώ = 7,38 κούνα).

Στο μεταξύ, από έρευνα από το Ινστιτούτου Τουρισμού στο Ζάγκρεμπ, για το 2010, προέκυψε ότι σε καθημερινή βάση, κάθε επισκέπτης ξόδευε περίπου 58 ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσό, τα 30 ευρώ να διατίθεται για την κάλυψη της ανάγκης στέγασης.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο μέσος όρος δαπανών ανά επισκέπτη, αυξήθηκε, το 2010, κατά τρία ευρώ, έναντι του 2007, όταν πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδος Ιούνιος - Σεπτέμβριος, σε δείγμα 5.000 επισκεπτών από το εσωτερικό και από 21 χώρες του εξωτερικού.

Την πρώτη θέση στις δαπάνες κατέχουν οι Βρετανοί, αφού, το 2010, ξόδευαν -κατά μέσο όρο ανά άτομο- 126 ευρώ την ημέρα, τη δεύτερη θέση κατέχουν οι Ρώσοι με 118 ευρώ και ακολουθούν οι Γάλλοι με 107 ευρώ και οι Γερμανοί με 58 ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα