"Ρηχαίνει η ύφεση και βγαίνουμε από το τούνελ"

"Ο λογαριασμός βγαίνει, γιατί ο λογαριασμός πρέπει να βγει και γιατί δεν μπορεί να μη βγει", διεμήνυσε ο Υπουργός των Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash και απαντώντας στην περί του αντιθέτου θέση της ΝΔ σχολίασε:

"Όποιος λέει ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός, πρέπει να μας πει ποιος άλλος λογαριασμός βγαίνει στη θέση του. Διότι είναι εύκολο να λέμε
ότι δεν βγαίνει, αλλά κάποιος να έρθει και να προτείνει άλλον τρόπο. Άρα ό,τι και να γίνει πρέπει να μειωθεί αυτό το έλλειμμα κι αυτό είναι η προϋπόθεση για όποια ανάπτυξη. Όσο το έλλειμμα είναι εκεί που είναι, δεν πρόκειται να υπάρχει ανάπτυξη".

Υπογράμμισε ότι υπάρχουν ήδη σημάδια ανάκαμψης, λέγοντας:

«Όποιος παρακολουθεί τους μακροοικονομικούς δείκτες θα δει ότι με την αύξηση των εξαγωγών επί 4 μήνες γύρω στο 30-40%, θα δει ότι με την αύξηση των νέων παραγγελιών από το εξωτερικό, με μία ελαφρά ανάκαμψη της εμπιστοσύνης, πως η ύφεση ρηχαίνει κι αρχίζει να φαίνεται φως - είναι αχνό ακόμα".

"Εγώ καταλαβαίνω ότι ο κόσμος ακούει κάτι τέτοιο και λέει: "μα πού είναι; Εδώ πέρα κλείνουν μαγαζιά, αυξάνει η ανεργία". Είναι σωστό ότι έτσι είναι τα πράγματα, αλλά, παρ' όλα αυτά, αρχίζουμε και βγαίνουμε από το τούνελ της ύφεσης και απ' εδω και πέρα η ύφεση θα ρηχαίνει ακόμα περισσότερο, έτσι ώστε να φτάσουμε στο τέλος του 2011 και να γυρίσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης".

Αναφερόμενος στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015, στάθηκε ιδιαίτερα στην περιστολή των δαπανών:

«Για να γίνει ένα τέτοιο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, πρέπει να συμφωνήσουμε ποιο είναι το συνολικό εύρος των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν. Να τις επιμερίσουμε στις δαπάνες και στα έσοδα και μετά να δούμε πώς αυτές επιμερίζονται σε διαφορετικούς τομείς. Υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι δεν υπάρχει τεράστια δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων από το χώρο της υγείας, όπου οι σπατάλες είναι τεράστιες κι όπου έχουν ξεκινήσει πολύ σημαντικές προσπάθειες με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ούτω καθεξής; Υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξορθολογισμού στο χώρο των ΔΕΚΟ; Δεν θα εξοικονομηθούν χρήματα για το μισθολογικό κονδύλι στο δημόσιο, μέσα από τις 5 αποχωρήσεις για κάθε μία πρόσληψη; Δεν θα μπορέσουμε σε χώρους, όπως είναι η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης συνολικά να μειώσουμε σπατάλες; Άρα υπάρχει τεράστιο περιθώριο εξοικονόμησης - δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Εμείς αυτά τα αποτυπώνουμε αυτή τη στιγμή για να συμφωνήσουμε σε κάθε χώρο, σε κάθε τομέα πολιτικής», τόνισε.

Ο Υπουργός των Οικονομικών δεν επιβεβαίωσε δημοσιεύματα και πληροφορίες ότι συνάδελφοι του υπουργοί διαφωνούν στις περικοπές δαπανών: "Εγώ δεν έχω την εικόνα που μου μεταφέρετε. Εγώ στις συζητήσεις που έχω κάνει - κι είναι εκτενείς σας διαβεβαιώνω - με τους υπουργούς, με τους συναδέλφους μου, όλοι ξέρουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία, όλοι βεβαίως έχουν την αγωνία για το πώς θα μπορέσουν να προσφέρουν καλύτερες υπ
Keywords
Τυχαία Θέματα