Οι διαφορές "της αραβικής άνοιξης" με το "ευρωπαϊκό καλοκαίρι"

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Αλέν Ζιπέ, προβαίνοντας μέσω του γαλλικού τηλεοπτικού καναλιού Canal στον σχολιασμό της λαϊκής κινητοποίησης των "Αγανακτισμένων" στην Ισπανία τόνισε ότι,"δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει ένα +ευρωπαϊκό καλοκαίρι+, μετά από την +αραβική άνοιξη+ στην εξέλιξη της οποίας οι Αραβες ανέτρεψαν τις ηγεσίες τους".

"Υπάρχει, βέβαια, ένα κοινό σημείο κι αυτό είναι η ανεργία", πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός των Εξωτερικών. "Ομως υπάρχει συγχρόνως και μία μεγάλη διαφορά κι αυτή είναι η Δημοκρατία. Εμείς την έχουμε, οι Αραβες δεν την έχουν, μάχονται γιά να την αποκτήσουν",
επισήμανε ο κ. Ζιπέ.

"Επίσης, υπάρχουν τα διδάγματα, που κανένας αντλεί απ την κινητοποίηση αυτήν. Πρώτον το αίσθημα της αδικίας, μπροστά στην απληστία χωρίς όριο των πλουσιότερων(...)μετά τη διαρκώς αυξανόμενη αβεβαιότητα των φτωχών. Προκύπτουν ερωτηματικά, λοιπόν, γιά τη λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας(...)Σήμερα η αντιπροσωπευτική δημοκρατία--να εκλέγεις κάποιον και να τού παρέχεις +λευκή κάρτα+γιά μία πενταετία, δεν πορεύεται πιά σωστά", σχολίασε επίσης ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Αναλογιζόμενοι τη δύναμη των κοινωνικών δικτύων, λοιπόν, "πρέπει να εφεύρουμε τη διαρκή δημοκρατία, δηλαδή να +συνδέσουμε+ όλους αυτούς τους άντρες και τις γυναίκες, στις αποφάσεις που τούς αφορούν", έκρινε εν κατακλείδι ο κ. Αλέν Ζιπέ.

--0 γάλλος διπλωμάτης Στεφάν Εσέλ (Stephane Hessel) έχει συγγράψει το βιβλίο : "Αγανακτείστε", από το οποίο έχουν φανερά επηρεαστεί οι "Αγανακτισμένοι", οι οποίοι στη διάρκεια του τρέχοντος μηνός ξεκίνησαν ειρηνικές διαδηλώσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, τόσο της Ισπανίας, όσο και της Γαλλίας και της Ελλάδας.
Keywords
Τυχαία Θέματα