Ο Σαρκοζί δίνει υποσχέσεις στον Μουχάμαντ Γιουνούς

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποσχέθηκε στον νομπελίστα ειρήνης του 2006 Μουχάμαντ Γιουνούς να εξετάσει την περίπτωσή του με τις αρχές του Μπαγκλαντές, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας αυτής να τον απολύσει από την Grameen Bank, σε επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε από το περιβάλλον του κ. Γιουνούς.

"Γνωρίζω τις δυσκολίες που βιώνετε σήμερα. Έχω εμπιστοσύνη στους θεσμούς της χώρας
σας για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης σε αυτές. Η γαλλική κυβέρνηση θα ενημερωθεί εκ του σύνεγγυς και θα προσεγγίσει αυτό το ζήτημα με τις αρχές του Μπανγκλαντές στις αμέσως επόμενες ημέρες", γράφει ο γάλλος πρόεδρος.

Σε αυτή την επιστολή με ημερομηνία 5 Απριλίου, προσθέτει ότι θα είναι "ευτυχής" να τον καλωσορίσει και πάλι στο Παρίσι "φέτος, για να συνεχίσει πριν από τη σύνοδο κορυφής των Καννών, στις 3 και 4 Νοεμβρίου, τις εργασίες που έχει αναλάβει η γαλλική Προεδρία της G20 για την καταπολέμηση της φτώχειας και του αποκλεισμού".

Ο κ. Σαρκοζί επαίνεσε επίσης την επιτυχία της Grameen Bank, "η οποία επέτρεψε μια ευρεία πρόσβαση στις πιστώσεις στους φτωχούς ανθρώπους" στη χώρα του και "έκανε πολλά για την ακτινοβολία του Μπαγκλαντές".

"Ο κόσμος έχει ανάγκη από καινοτόμα σχέδια για την υποχώρηση της φτώχειας και των ανισοτήτων, και η δημιουργία της Grameen Bank ήταν μια τολμηρή πρωτοβουλία", προσθέτει.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπανγκλαντές, απέρριψε χθες Τρίτη την τελευταία έφεση του Γιουνούς κατά της απόλυσής του από την Grameen Bank, την οποία ίδρυσε.

Ο Γιουνούς απολύθηκε στις αρχές Μαρτίου από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας του που τον κατηγόρησε ότι παρέλειψε να εξασφαλίσει άδεια, στην απαιτούμενη της μορφή, κατά την εκ νέου τοποθέτηση του, το 1999, στη γενική διεύθυνση της Grameen Bank, το ίδρυμα που εκείνος δημιούργησε το 1983 και του εξασφάλισε το βραβείο Νομπέλ για την Ειρήνη το 2006.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, ο κ. Γιουνούς που συγκρούεται εδώ και χρόνια με την πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα, είναι θύμα μιας εκστρατείας δυσφήμησης.

Τα προβλήματα άρχισαν το 2007, όταν γνωστοποίησε την ιδέα της δημιουργίας δικού του κόμματος, καταγγέλλοντας μια άρχουσα τάξη που ενδιαφέρεται για το "χρήμα και την εξουσία". Ο Γιουνούς εγκατέλειψε την ιδέα αυτή μετά από λίγους μήνες.
Keywords
Τυχαία Θέματα