Νόμος θα αντικαταστήσει το νόμο έκτακτης ανάγκης

Η αρμόδια επιτροπή για την άρση του νόμου έκτακτης ανάγκης στη Συρία θα έχει ολοκληρώσει μέχρι την Παρασκευή την επεξεργασία ενός νέου νόμου για να αντικαταστήσει το νόμο έκτακτης ανάγκης που ισχύει από το 1962, γράφει σήμερα η εφημερίδα al Watan.

Η άρση του νόμου έκτακτης ανάγκης είναι μια από τις βασικές διεκδικήσεις των διαδηλωτών κατά τις κινητοποιήσεις τους τις τελευταίες τρεις εβδομάδες υπέρ της δημοκρατίας.

"Πηγές στους κόλπους της επιτροπής που είναι αρμόδια να εξετάσει την κατάργηση
του νόμου έκτακτης ανάγκης δήλωσαν ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή η επεξεργασία της απαραίτητης νομοθεσίας ενόψει της άρσης του νόμου έκτακτης ανάγκης", γράφει η φιλοκυβερνητική ιδιωτική εφημερίδα.

Η al Watan διευκρινίζει ότι η επιτροπή συμβουλεύεται "την εμπειρία και τους νόμους που ισχύουν στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία λαμβάνοντας υπόψη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια των πολιτών".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, "τα συμπεράσματα της επιτροπής θα συζητηθούν δημόσια και η επιτροπή θα ακούσει όλες τις απόψεις πριν η κυβέρνηση υιοθετήσει το νομοσχέδιο".

Δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση από τις αρχές για την πληροφορία αυτή.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Μπασάρ αλ 'Ασαντ ανέθεσε σε επιτροπή νομικών έως τις 25 Απριλίου τη σύνταξη ενός νέου νόμου για την αντικατάσταση του νόμου έκτακτης ανάγκης που υιοθετήθηκε το 1962. Στο νόμο αυτό στηρίχθηκε το κόμμα Μπάαθ όταν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα μόλις ανήλθε στην εξουσία τον Μάρτιο του 1963.

Ο νόμος αυτός περιορίζει σημαντικά τις πολιτικές ελευθερίες. Επιβάλλει περιορισμούς στην ελευθερία της συνάθροισης και της μετακίνησης, επιτρέπει τη σύλληψη "υπόπτων ή προσώπων που απειλούν την ασφάλεια" της χώρας. Επιτρέπει επίσης την παρακολούθηση στις τηλεπικοινωνίες και υποβάλλει σε λογοκρισία τα μέσα ενημέρωσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα