Νέο μοντέλο αδειοδότησης επιχειρήσεων

Νέο μοντέλο αδειοδότησης των επιχειρήσεων, σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της δράσης τους, ανήγγειλε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί μετά το Πάσχα και θα απλοποιεί σημαντικά, ειδικά τη διαδικασία χορήγησης αδειών για την άσκηση τεχνικών επαγγελμάτων και τη μεταποιητική δραστηριότητα.

Επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε σε προσπάθειες του υπουργείου του, προκειμένου να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ τα εκατοντάδες έργα διαχείρισης απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων, που πραγματοποιούνται ανά την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να έχουν ωριμάσει.

«Από τη λογική του "πρώτα ελέγχω και μετά αδειοδοτώ", περνάμε στο μοντέλο του "πρώτα αδειοδοτώ και μετά ελέγχω", τουλάχιστον για τις δραστηριότητες χαμηλής περιβαλλοντικής όχλησης», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, σχετικά με το επικείμενο σχέδιο νόμου, το οποίο έρχεται να διευκολύνει έτι περαιτέρω τη διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων, μετά την λειτουργία της υπηρεσίας “one stop”.

Για τις μεσαίας περιβαλλοντικής όχλησης επιχειρήσεις, προβλέπεται η καταβολή εγγυητικών επιστολών εκ μέρους των επιχειρήσεων για την αδειοδότησή τους, με τον έλεγχο να πραγματοποιείται μετά από αυτήν, ενώ για τις υψηλής όχλησης μονάδες, το σύστημα θα εξακολουθεί να λειτουργεί όπως σήμερα, διευκρίνισε ο υπουργός.

Απαντώντας σε αρκετές τοποθετήσεις βουλευτών σχετικά με τη διαχείριση των σκουπιδιών και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στην Κερατέα και στη Φυλή, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως καταβάλλονται προσπάθειες για την ένταξη των έργων διαχείρισης αποβλήτων στο ΕΣΠΑ.

«Το θέμα των σκουπιδιών και υγρών αποβλήτων είναι πολύ ταλαιπωρημένο πακέτο. Πρόκειται για 300-400 έργα που ουδείς έχει αναλάβει την διαχείρισή τους. Αν εξαιρέσει κανείς ένα πρόγραμμα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Δ. Μακεδονία και ένα στη Θεσσαλονίκη, τα υπόλοιπα είναι χωρίς ωριμότητα. Κάνουμε προσπάθεια με το υπουργείο Περιβάλλοντος, για ωρίμανση των έργων αυτών, ένα πρόβλημα που ισχύει για όλα τα έργα», ανέφερε ο υπουργός.

Εξάλλου, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στη διαμόρφωση και υλοποίηση εντός του τρέχοντος έτους, του σχεδίου δράσης “Business Friendly Greece” («Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα»), για την άρση των 30 πλέον σημαντικών θεσμικών εμποδίων, που αποθαρρύνουν ή παρεμποδίζουν την επιχειρηματικότητα, εκ των οποίων τα 10 αφορούν τις αδειοδοτήσεις. «Άνω των δέκα δράσεων, έχουν σαν αντικείμενο ζητήματα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα το περιβάλλον», διευκρίνισε.

Σημειώνεται πως κατά τη συζήτηση που υπήρξε στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης, ο Γιάννης Αμοιρίδης (ΠΑΣΟΚ), διαπίστωσε μεγάλα κενά στο σύστημα ελέγχου των εγκαταστάσεων βιομηχανικών καθαρισμών και πρότεινε να θεσπιστούν επιπλέον κίνητρα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων σε φιλοπεριβαλλοντική κατεύθυνση.

Αντίστοιχα, η Τόνια Αντωνί
Keywords
Τυχαία Θέματα