Νεα έγγραφα για το Colpo Grosso

Τις υπόγειες διαδρομές του χρήματος, μεγάλο μέρος των οποίων προερχόταν από δάνεια μαϊμού που εξασφάλιζε ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης για τις εταιρείες -τις δικές του και των φίλων του- μέσω της τράπεζας Proton αποκαλύπτει με καυτά έγγραφα το iefimerida.gr.
Τα στοιχεία αφορούν σε ένα μέρος της συνολικής κομπίνας ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ που
εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το δάνειο ύψους 72,7 εκατομμυρίων ευρώ που έδωσε η Proton Bank του κ. Λαυρεντιάδη στην εταιρεία Ballis Home Care για την εξαγορά των εταιρειών Γερολυμάτος Cosmetics και Beauty Work, από την Alapis του κ. Λαυρεντιάδη.
Η ιστορία είναι απλή, η μέθοδος ακόμη απλούστερη. Η εταιρεία Alapis του κ. Λαυρεντιάδη αγόρασε την εταιρεία Γερολυμάτος ΑΕΒΕ το 2008 έναντι περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ. Τον Μάρτιο του 2009 αγόρασε το 100% της εταιρείας Beauty Works. Τον Ιούλιο του 2009 ίδρυσε την Γερολυμάτος Cosmetics προκειμένου να διαχωρίσει τις δραστηριότητες στο χώρο των καλλυντικών και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου διεύρυνε τους σκοπούς της με μετατροπή του καταστατικού.
Τον Ιούνιο του 2010 η Alapis ανακοινώνει ότι προχωρά στην πώληση 8 θυγατρικών εταιρειών του ομίλου της έναντι του συνολικού ποσού των 144,7 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου η ίδια να επικεντρωθεί μόνο στο φάρμακο.

Μεταξύ των εταιρειών που πουλάει είναι τόσο η Γερολυμάτος Cosmetics όσο και η beauty Works. Αγοραστής φέρεται η εταιρεία Ballis Home Care που ανήκει στον κ. Κωνσταντίνο Μπαλλή ο οποίος είχε παλαιότερα στη Θεσσαλονίκη τη Χημική ΑΕΒΕ, εισηγμένη στη ΝΕΧΑ την οποία είχε εξαγοράσει ο κ. Λαυρεντιάδης το 2005.

Με την εξαγορά κατατίθεται αίτημα στην Proton Bank για ομολογιακό δάνειο ύψους 72,7 εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Τα χρήματα αυτά ποτε δεν μπήκαν στα ταμεία της εταιρείας.

Σήμερα και ενώ το σύστημα Λαυρεντιάδη έχει καταρρεύσει πλήρως η Νέα Proton Bank ζητά τα χρήματα πίσω καθώς διαπιστώνει ότι όχι μόνον δεν τηρήθηκαν οι όροι παραχώρησης των χρημάτων αλλά και ότι οι εγγυήσεις που δόθηκαν προς την τράπεζα δεν ήταν επαρκείς προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των μετόχων της.

Το colpo grosso

Υπενθυμίζεται ότι το πρόσφατο βούλευμα, με το οποίο αποφασίστηκε να παγώσουν οι τραπεζικοί και οι μετοχικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες του κ. Λαυρεντιάδη και 30 ακόμη εμπλεκόμενων στην υπόθεση προσώπων καθώς και να εκποιηθεί ακίνητη περιουσία του επιχειρηματία, διαπιστώνει σοβαρές ενδείξεις για σύσταση εγκληματικής ομάδας, απιστία και νομιμοποίηση εγκληματικού προϊόντος.

Οι δικαστικοί λειτουργοί που ερευνούν την υπόθεση κάνουν λόγο για μια νέα Τράπεζα Κρήτης καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, μέσα σε διάστημα μόλις ενός έτους -από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Ιανουάριο του 2011 η Proton Bank χορήγησε στην Alapis και σε επτά θυγατρικές της Alapis που πουλήθηκαν σε τρίτους και σε εταιρίες που αγόρασαν κλάδους δραστηριότητας της Alapis συνολικά δάνεια ύψους 701 εκατ. Ευρώ!
Keywords
Τυχαία Θέματα