Νέα αρχή για την Αϊτή

Ο μελλοντικός πρόεδρος της Αϊτής Μάικλ Μαρτελί δήλωσε πως «ενδέχεται να σκεφθεί» το ενδεχόμενο να χορηγήσει αμνηστία στους προκατόχους του Ζαν -Κλοντ Ντιβαλιέ και Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, αλλά συνάρτησε την υπόθεση αυτή με ορισμένες, συγκεκριμένες, προϋποθέσεις.

«Τελικά μπορεί να το σκεφθούμε, αλλά μόνον στο μέτρο που εκείνοι που στο παρελθόν έχουν πληγεί, κατανοήσουν την ανάγκη για συμφιλίωση», τονίζει ο Μαρτελί σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Λα Πρες του Μόντρεαλ.

«Προτού να το σκεφθούμε αυτό θα πρέπει πρώτα να επιτελέσουμε ένα έργο ευαισθητοποίησης και ανακούφισης
για να κατανοήσουμε τα θύματα και να σεβασθούμε τα αισθήματά τους», τόνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς περί των Ντιβαλιέ και Αριστίντ, που πρόσφατα επέστρεψαν στη χώρα, ο Μαρτελί εκτιμά πως «η περίπτωσή τους δεν είναι και τόσο ιδιαίτερη» όσο θεωρείται.

«Το Σύνταγμα της Αϊτής δεν προβλέπει την εξορία. Συνεπώς βρίσκονται καλώς στο σπίτι τους και τους απευθύνω το καλωσόρισες. Εάν είχαν προβλήματα, ή εάν είχαν κακουργήσει στο παρελθόν, αυτό πλέον εναπόκειται στη δικαιοσύνη», τονίζει ο Μαρτελί.

«Δεν θα βιασθούμε να λάβουμε αποφάσεις, αλλά η τάση είναι να δώσουμε βάση προς την κατεύθυνση της αμνηστίας και της επιείκειας, ώστε να μπορέσουμε να σκεφθούμε για το αύριο και όχι το παρελθόν. Αλλά παράλληλα θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψη μας και το παρελθόν ώστε να μην επαναληφθούν τα σφάλματα», τόνισε ο πρώην τραγουδιστής, του οποίου η εκλογή θα επικυρωθεί επισήμως την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο Ζαν-Κλοντ Ντιβαλιέ, ο επονομαζόμενος και «Μπεμπέ Ντοκ» υπήρξε πρόεδρος της Αϊτής για το διάστημα από το 1971 έως την ανατροπή του το 1986, έπειτα από λαϊκή εξέγερση. Το καθεστώς του κατηγορείται για τον βασανισμό και τη θανάτωση χιλιάδων κατοίκων. Κατόπιν μακράς εξορίας, ο Ντιβαλιέ επέστρεψε στη χώρα τον περασμένο Ιανουάριο και κατηγορείται για διαφθορά και διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Ο Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ υπήρξε πρόεδρος της χώρας το 1991, κατόπιν το διάστημα 1994-96 και ξανά από το 2001 έως το 2004. Ο Αριστίντ, που κατηγορείται για διαφθορά και διασπάθιση δημόσιου χρήματος επέστρεψε στο Πορτ-Ο-Πρενς τον Μάρτιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα