Μυστική αποστολή για λογαριασμό του Καντάφι

Ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Σούκρι Γάνεμ δεν έχει αποσκιρτήσει, αντίθετα με τις φήμες για το αντίθετο, και εργάζεται μυστικά για την κυβέρνηση του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι με στόχο να διατηρήσει τους δεσμούς της με τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως δήλωσαν πηγές από δυτικές εταιρείες.

Μία πηγή της λιβυκής αντιπολίτευσης και μία πηγή από μία διεθνή
πετρελαϊκή εταιρεία δήλωσαν ότι ο Γάνεμ ζήτησε να συναντηθεί με εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών την προηγούμενη εβδομάδα στην Τυνησία για να συζητήσουν τα συμβόλαιά τους.

"Υπήρξαν κάποιες προσκλήσεις ή προτάσεις, όμως δεν τις δεχθήκαμε", δήλωσε μία πηγή από μία δυτική πετρελαϊκή εταιρεία.

Μία άλλη πηγή επίσης από πετρελαϊκή εταιρεία, που έχει συμβόλαια στη Λιβύη, επεσήμανε ότι οι φήμες πως ο Γάνεμ έχει αποσκιρτήσει είναι αναληθείς. "Είναι εντελώς λάθος ότι ο Σούκρι Γάνεμ δεν εργάζεται πλέον για την κυβέρνηση του Καντάφι", δήλωσε.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν έχουν καταφέρει να εργαστούν στη Λιβύη τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της εξέγερσης εναντίον του Καντάφι. Ο Γάνεμ ήθελε να τις διαβεβαιώσει ότι τα συμβόλαιά τους δεν θα ακυρωθούν εξαιτίας αυτού και ότι θα γίνουν σεβαστά στο μέλλον, δήλωσε η πηγή της λιβυκής αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση της Λιβύης είχε ανακοινώσει την προηγούμενη Πέμπτη ότι ο Γάνεμ δεν έχει αποσκιρτήσει, αλλά ότι πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τυνησία και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες "για να συνεχίσει την εργασία του".

Ομως ο τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών Μούλντι Κέφι δήλωσε τη Δευτέρα ότι πιστεύει πως ο Γάνεμ δεν εργάζεται πλέον για την κυβέρνηση του Καντάφι και ότι διαμένει σε ένα ξενοδοχείο στο νησί Ντζέρμπα.

Πηγές από τις πετρελαϊκές εταιρείες Royal Dutch Shell Plc, Total, BP Plc, Statoil και OMV αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποί τους δεν έχουν συναντηθεί πρόσφατα με τον λίβυο υπουργό Πετρελαίου.

Η Βρετανία δεν έχει αποφασίσει αν θα στείλει μαχητικά
Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα χρησιμοποιήσει μαχητικά ελικόπτερα στη Λιβύη.

Ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ είχε δηλώσει χθες Δευτέρα ότι η Βρετανία θα αρχίσει να χρησιμοποιεί ελικόπτερα μάχης στη Λιβύη.

Ομως ο βρετανός υπουργός Άμυνας Νικ Χάρβεϊ επεσήμανε σήμερα στο κοινοβούλιο ότι "η χρήση επιθετικών ελικοπτέρων είναι μία από μία σειρά επιλογών που εξετάζουμε. Παρόλα αυτά τονίζω ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση σχετικά με το αν θα χρησιμοποιήσουμε τα επιθετικά ελικόπτερα μας στη Λιβύη".

Εξάλλου το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, που έχουν δημιουργήσει οι αντικαθεστωτικοί της Λιβύης, θα ανοίξει ένα γραφείο στο Παρίσι, όμως δεν έχει ορίσει ακόμη τον μόνιμο εκπρόσωπό του στη Γαλλία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Φυσικά και είμαστε υπέρ της εκπροσώπησης του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης στη Γαλλία (...) και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση", δήλωσε
Keywords
Τυχαία Θέματα