Μόνο διάγγελμα απόψε...

Ο πρόεδρος της Κύπρου θα απευθύνει απόψε 9 μμ διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό. Απέρριψε το αίτημα της ΕΚΤ να ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων. Στο προεδρικό Μέγαρο μετέβη εκπρόσωπος της ΕΚΤ προσπαθώντας να μεταπείσει τον Ν. Αναστασιάδη. Προηγήθηκε σύσκεψη με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής,
αφού αναβλήθηκε η συνεδρίαση της ολομέλειας του Σώματος. Αύριο το υπουργικό συμβούλιο. Κλειστές οι κυπριακές τράπεζες την Τρίτη,τουλάχιστον.

Άκαρπη απέβη η πρωινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου, υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Δεν εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων και για αύξηση του εταιρικού φόρου από το 10% στο 12,5%, μετά τη σχετική απόφαση του Eurogroup.

Καταβάλλεται προσπάθεια να εξοικονομηθεί χρόνος, αφού τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπολείπονται μιας ψήφου για να περάσει το νομοσχέδιο (διαθέτουν 28 ψήφους).

Το επίμαχο νομοσχέδιο με τίτλο " Ο περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013" προβλέπει την επιβολή τέλους 6,75%για καταθέσεις κάτω των εκατό χιλιάδων ευρώ και τέλους 9,99% για καταθέσεις που υπερβαίνουν το ποσόν αυτό.

Εάν δεν υπάρξουν διαρροές, τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση , ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, διαθέτουν μια ψήφο λιγότερη απ’ όσες χρειάζεται για να περάσει το νομοσχέδιο.

Στο εσωτερικό του ΔΗΚΟ επικρατεί έντονος σκεπτικισμός, κάτι που απορρέει και από τις απόψεις που έχει εκφράσει ο πρόεδρός το Μάριος Κάρογιαν. Όμως, ακόμη και αν αποφασιστεί να συνταχθεί το κόμμα με την Κυβέρνηση, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφοροποίηση συγκεκριμένων βουλευτών. Ο τέως αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος είναι ο πρώτος που ενδέχεται να καταψηφίσει τα νομοσχέδιο, ενώ επίσης πιθανοί να το απορρίψουν φέρονται και οι βουλευτές Γιώργος Προκοπίου και Αντώνης Αντωνίου.

Τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΕΥΡΩΚΟ θα ταχθούν εναντίον. Την ίδια στάση αναμένεται ότι θα κρατήσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος στις προεδρικές εκλογές είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα.

Ο νομικός και τέως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης χαρακτήρισε «εντελώς παράνομη» την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» καταθέσεων. Τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ» ότι παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ιδιοκτησίας.

Τη δημοσίευση καταλόγου επώνυμων καταθετών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες απέσυραν καταθέσεις από την Κύπρο, εισηγήθηκε - μεταξύ άλλων - ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ώστε «να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού». Πρότεινε, επίσης, να υπάρξουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για μεγαλύτερη διασφάλιση όλων των καταθετών, εάν ψηφισθεί ο νόμος περί υποχρεωτικής μετατροπής μέρους των καταθέσεων τους σε μετοχές. Παράλληλα, εισηγήθηκε να αποδοθούν ευθύνες «σε όσους μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση, όποιοι και εάν είναι, σε οποιοδήποτε επίπεδο και εάν βρίσκονται. Τραπεζίτες, επόπτες και πολιτικούς».
Keywords
Τυχαία Θέματα