Μηχανισμό ασφαλίσεων προτείνει ο Αχτλάιτνερ

O οικονομικός διευθυντής της Allianz Πάουλ Αχτλάιτνερ προτείνει τη θέσπιση ενός μηχανισμού ασφάλισης χρέους για την αντιμετώπιση κρίσεων χρέους όπως της Ελλάδας. «Μία ασφάλιση κρατικών ομολόγων θα βοηθούσε και κακώς δεν συζητείται», υποστηρίζει ο κ.Άχτλάιτνερ σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt (Χάντελσμπλατ, 24.5.11).

Συγκεκριμένα προτείνει έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό ασφαλίσεων «European Sovereign Insurance
Mechanism“ (ESIM), η θέσπιση του οποίου θα αφαιρέσει τη βάση για τους σπεκουλαδόρους.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, εάν τα ομόλογα της Ελλάδας ασφαλιστούν σε έναν τέτοιο μηχανισμό κατά 90%, δεν θα υπάρχει η βάση για τα υψηλά επιτόκια αυτών των ομολόγων. Οι ιδιώτες επενδυτές θα γνώριζαν ότι στη χειρότερη περίπτωση θα έχαναν 10%. Αυτό θα καθιστούσε ελεγχόμενο το ρίσκο, και θα ήταν πρόθυμοι να επανεπενδύσουν σε τέτοια ομόλογα χωρίς υψηλά επιτόκια.

Ο οικονομικός διευθυντής της Allianz, εκτιμά ότι μία τέτοια ασφάλιση θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της βοήθειας που θα χορηγεί ο μόνιμος μηχανισμός «ESM“ και ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάληψη ρίσκου από τους ιδιώτες επενδυτές.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι ο ασφαλιστικός μηχανισμός ESIM θα μπορέσει να βοηθήσει και χώρες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της στάσης πληρωμών. Θα μπορούσε να προταθεί στους ιδιώτες επενδυτές να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους σε τιμή υψηλότερη από την τιμή της αγοράς με νέα, ασφαλισμένα ομόλογα μακράς διαρκείας. Αυτό θα ισοδυναμούσε με ένα εκούσιο «κούρεμα» (haircut), το οποίο σε συνδυασμό με την επιμήκυνση αποπληρωμής εκτιμά ότι θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της φερεγγυότητας της πληττόμενης χώρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα