«Μεγάλος ασθενής» η ένδυση-υπόδηση

Σε «μεγάλο ασθενή» του λιανικού εμπορίου τείνει να εξελιχθεί ο τομέας της ένδυσης-υπόδησης, καθώς η πτώση των πωλήσεων του οποίου μοιάζει να μην έχει τέλος. Με το τζίρο να φέρει αρνητικό πρόσημο από την αρχή της χρονιάς, στελέχη της αγοράς πιστεύουν ότι οι πτωτικές τάσεις δεν θα ανακοπούν ούτε τον Μάιο και υποστηρίζουν ότι η μείωση των πωλήσεων συνολικά για τους πέντε πρώτους μήνες του έτους θα φτάσει στο 20% περίπου.
Παρότι οι επιχειρήσεις ένδυσης-υπόδησης δεν έχουν μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και έχουν εντάξει στην ημερήσια διάταξη τις προσφορές
ή τις ειδικές τιμές σε επιλεγμένα είδη, τα αποτελέσματα δεν φαίνεται να δικαιώνουν τις προσδοκίες τους.
«Πλέον δεν έχουμε να κάνουμε με αρνητική ψυχολογία του καταναλωτή, αλλά με τη συρρίκνωση του εισοδήματός του, που αναπόφευκτα τον οδηγεί σε αναπροσαρμογή των δαπανών», θα σχολιάσει ο κ. Αντώνης Μακρής, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας.

Για τον ίδιο επίσης, μάλλον δεν θα είναι έκπληξη αν η πτώση του τζίρου κατά 20% συνοδεύσει το σύνολο της χρονιάς.
Αν και παραδοσιακά οι περίοδοι των εορτών είχαν «ευεργετικές» επιπτώσεις στην πορεία των πωλήσεων, τούτη τη χρονιά, ούτε η Πασχαλινή περίοδος ευνόησε τα ταμεία των καταστημάτων.
Τα στοιχεία μάλιστα της ΕΣΕΕ κάνουν λόγο για μείωση των πωλήσεων στην ένδυση-υπόδηση κατά 25%, με εξαίρεση τα παιδικά, όπου η μείωση τζίρου συγκρατήθηκε στο 15%.
Ετσι, δεν προκαλεί εντύπωση που ημέρα με τη ημέρα αυξάνονται και πληθύνονται τα "λουκέτα" στους δρόμους της πρωτεύουσας και όχι μόνο.
Ήδη το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στο κέντρο της πόλης έχει φτάσει στο 24% περίπου, από 17% που ήταν πέρυσι τον Αύγουστο.
Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σε περιοχές όπως η Κηφισιά, το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων ανέβηκε στο 21% από 12% που ήταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Την ίδια ώρα όμως σε αναδιάρθρωση των δικτύων τους προχωρούν και μεγάλες αλυσίδες ένδυσης-υπόδησης, στο πλαίσιο περιορισμού του κόστους λειτουργίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εταιρεία Sprider η οποία προχώρησε στο κλείσιμο 7 καταστημάτων της σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς οι διαπραγματεύσεις για την αναπροσαρμογή των μισθωμάτων δεν τελεσφόρησαν.
Το θέμα των ενοικίων, πάντως, εξακολουθεί και παραμένει κρίσιμο για τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες και εφέτος επιδιώκουν περαιτέρω μείωση των μισθωμάτων, κατά 15-20%.
Το αρνητικό κλίμα της αγοράς ωστόσο, δείχνει να επηρεάζει λιγότερο τις μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής ένδυσης-υπόδησης, τα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, που λόγω μεγέθους εμφανίζουν μεγαλύτερες «αντιστάσεις».

Απορροφούν συνεχώς μερίδια από τις μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου και όπως αναφέρουν στοιχεία της ICAP ήδη 21 αλυσίδες καταστημάτων αποσπούν πλέον του 30% του συνόλου των πωλήσεων.
Εν τω μεταξύ την, περίοδο αυτή το βλέμμα της αγοράς είναι στραμμένο στο νέο «παίκτη» του λιανικού εμπορίου, τον βρετανικό οίκο McArthurGlen, που στις αρχές
Keywords
Τυχαία Θέματα