Μεγάλες διαδηλώσεις στην Ιορδανία

Εκατοντάδες μέλη της "νεολαίας της 24ης Μαρτίου" που ζητούσαν "μεταρρύθμιση του καθεστώτος" συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Αμάν την ώρα που περίπου 50 οπαδοί του καθεστώτος φώναζαν συνθήματα υπέρ του βασιλιά Αμπντάλα Β', υπό το άγρυπνο βλέμμα των υπηρεσιών ασφαλείας.

"Κάτω η καταπίεση", "Θέλουμε μεταρρύθμιση του καθεστώτος", "Είμαστε υπέρ της εθνικής ενότητας", "Θέλουμε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις", "Θέλουμε να δικαστούν οι διεφθαρμένοι", "Ναι στο θάνατο, όχι στην ταπείνωση" φώναζαν περίπου 600 μέλη της "νεολαίας της 24ης Μαρτίου", που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο δημαρχείο.

Λίγα
μέτρα πιο μακριά περίπου 50 οπαδοί του καθεστώτος, οι οποίοι κρατούσαν τεράστια πορτρέτα του βασιλιά Αμπντάλα του Β', εξέφραζαν την "πίστη τους στον βασιλιά" και "την αφοσίωσή τους στη βασιλεία".

Περίπου 400 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί προκειμένου να αποφευχθούν οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών, κυρίως μετά τα επεισόδια της προηγούμενης εβδομάδας, την ώρα που εκπρόσωποι του Ιορδανικού Κέντρου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρατηρούσαν τις εξελίξεις.

Στις 24 και 25 Μαρτίου οπαδοί του καθεστώτος επιτέθηκαν σε μία συγκέντρωση των μελών της "νεολαίας της 24ης Μαρτίου". Από την επίθεση αυτή και την επέμβαση των υπηρεσιών ασφαλείας έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος, ενώ τραυματίστηκαν 160.

Η "νεολαία της 24ης Μαρτίου" αποτελείται σήμερα στην πλειοψηφία της από ισλαμιστές, καθώς η πλειονότητα των αριστερών και εθνικιστών έχουν ανακοινώσει ότι αποσύρονται από το κίνημα εξαιτίας "ιδεολογικών διαφορών".

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε την Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι προκειμένου να αποφευχθούν νέα βίαια επεισόδια, οι διαδηλώσεις των οπαδών του καθεστώτος θα επιτρέπονται μόνο έξω από την πρωτεύουσα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης ότι θα οριστούν συγκεκριμένα μέρη όπου θα επιτρέπονται οι διαδηλώσεις προκειμένου να μην επηρεάζεται η ζωή των Ιορδανών.

Εξάλλου ο βασιλιάς Αμπντάλα ο Β' καταδίκασε τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν οι οπαδοί του καθεστώτος και δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα