Μ.Χρυσοχοϊδης: Η πραγματική μας οικονομία θα αντεπιτεθεί

«Είμαι πεπεισμένος ότι μόλις ο ‘συστημικός κίνδυνος’ του ελληνικού χρέους αρχίσει να υποχωρεί, τότε η πραγματική οικονομία θα αντεπιτεθεί και στο τέλος θα αναδειχθεί σε πρωτοπόρο της εξόδου από την ύφεση» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χθες στο Βερολίνο, στην κλειστή σύσκεψη που διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) με πρωτοβουλία του κ. Χρυσοχοΐδη, και στην οποία συμμετείχαν ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας, κ. Φίλιπ Ρέσλερ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDI), κ Κλάους Κέρμπερ και επιφανείς πολιτικοί,
επιχειρηματίες και κυβερνητικοί παράγοντες της Γερμανίας. Στόχο της συνάντησης αποτέλεσε η χάραξη ενός δεκαετούς σχεδίου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η παράλληλη προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων στη χώρα μας.
Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι δύο υπουργοί κ.κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Φίλιπ Ρέσλερ, με την ευκαιρία της συνάντησής τους στο Βερολίνο, ανακοίνωσαν την κοινή απόφασή τους να θεσμοθετήσουν εξαμηνιαία συνάντηση, εναλλάξ σε Βερολίνο και Αθήνα κάθε χρόνο, μεταξύ των επιχειρηματικών ενώσεων των δύο χωρών, Ελλάδας και Γερμανίας, με στόχο την εμβάθυνση της επιχειρηματικής και κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Περαιτέρω οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στη δημιουργία μιας νέας επενδυτικής τράπεζας στην Ελλάδα, με τη βοήθεια και την τεχνογνωσία της γερμανικής κρατικής τράπεζας KfW και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Κατά την ομιλία που παρέθεσε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην εκδήλωση του BDI τόνισε τα ακόλουθα:
«Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή είναι η προσέλκυση επενδύσεων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η διαδικασία απαιτεί την ουσιαστική ανακατανομή πόρων και ανθρώπινου κεφαλαίου στην Ελλάδα. Γιατί ενώ η ελληνική κοινωνία πληρώνει ήδη ακριβά το κοινωνικό κόστος της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν έχουμε καταφέρει, λόγω του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος και της καθυστέρησης στη λήψη πολιτικών αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να δώσουμε την αναγκαία ώθηση στην πραγματική οικονομία και τις επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας στη χώρα. Σύμφωνα με τη δική μου θεώρηση, αυτή είναι και η σημαντικότερη πρόκληση για το νέο πρόγραμμα προσαρμογής, ούτως ώστε να έρθουν στην Ελλάδα επενδύσεις που θα δημιουργήσουν ξανά θέσεις εργασίας και θα απορροφήσουν τις κοινωνικές εντάσεις και την ανεργία το ταχύτερο δυνατό».

Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ήταν πολύ σαφής προς τους Γερμανούς πολιτικούς και επιχειρηματίες που παρευρέθηκαν στη σύσκεψη, προειδοποιώντας ότι «λόγω της αναμονής ή της καθυστέρησης της διαδικασίας προσαρμογής, το κοινωνικό κόστος καθίσταται διαρκώς όλο και πιο δύσκολο στην διαχείρισή του, και γι’ αυτό η χάραξη πολιτικής και οι ευρωπαϊκές διαδικασίες διακυβέρνησης θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτήν την επείγουσα προτεραιότητα».

Λέγοντας
Keywords
Τυχαία Θέματα