Αν γίνουν εκλογές, στις...καλένδες και τα έργα!

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να «παγώσουν» οι διαδικασίες επανεκκίνησης των μεγάλων οδικών έργων που πραγματοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης λόγω των επερχόμενων εκλογών, εξέφρασε την Τρίτη σε σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιοχάνες Χαν.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ εκτίμησε ότι η επανεκκίνηση των έργων δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από την αρχή του καλοκαιριού, δηλαδή τον Ιούνιο, καθώς θα πρέπει να
γίνουν πολλά πράγματα τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Χαν, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της Κομισιόν με επικεφαλής τον κ. Ράιχενμπαχ, είχε συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών με τον υφυπουργό Υποδομών, κ. Ι. Μαγκριώτη και τους γενικούς γραμματείς Μεταφορών, κ. Αρ. Μπουρδάρα, Δημοσίων Έργων, κ. Ι. Οικονομίδη και Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων, κ. Σ. Λαμπρόπουλο με αντικείμενο τις συμβάσεις παραχώρησης και τα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ τεχνικά έργα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Χαν, με αφορμή αναφορές της ελληνικής πλευράς για επικείμενη νομοθετική ρύθμιση των ζητημάτων που άπτονται των συμβάσεων παραχώρησης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κατά πόσον αυτή θα προλάβει χρονικά τις επερχόμενες εκλογές, καθώς φοβάται πως οι όποιες πρωτοβουλίες θα «σκαλώσουν» μπροστά στον δρόμο για τις κάλπες. Επίσης, όπως πληροφορείται «Το Βήμα» και ο κ. Ράιχενμπαχ εξέφρασε την ανησυχία του για τη μοίρα ορισμένων εκ των κοινοπραξιών που συμμετέχουν στα μεγάλα έργα, οι οποίες, όπως σημείωσε, βαίνουν με μαθηματική βεβαιότητα προς την χρεοκοπία.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή πλευρά, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην χρηματοδότηση των έργων, άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένες εκ των παραχωρήσεων θεωρούνται από την ΕΤΕπ ως μη χρηματοδοτήσιμες.

«Κάντε lobbying στην Ευρωβουλή»

Στην συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη να κινητοποιήσει η Ελλάδα τους Ευρωβουλευτές της, αλλά και τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου για να επιτύχει την τροποποίηση των κοινοτικών κανονισμών χρηματοδότησης και ανταγωνισμού, προκειμένου να περάσει «αλώβητη» από τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο η μείωση της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ, δια της αλλαγής του ισοζυγίου χρηματοδότησης από 85-15 σε 95-5, αλλά και η διαφαινόμενη χρηματοδοτική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στις συμβάσεις παραχώρησης.

Μετά την λήξη της συνεδρίασης, ο κ. Χαν δήλωσε ότι η Κομισιόν υποστηρίζει την πρόταση για αλλαγή των κανονισμών χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, προκειμένου να διευκολυνθεί η Ελλάδα, μέσα από την μείωση της εθνικής συμμετοχής.

Επίσης, αναφερόμενος στα μεγάλα οδικά έργα, σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του δημοσίου και των παραχωρησιούχων συνεχίζονται κανονικά, ενώ συμπλήρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει τα αποτελέσματα αυτών των διεργασιών για να εξετάσει, εάν συνάδουν με το κοινοτικό δίκαιο. «Πάντα δηλώνω αισιό
Keywords
Τυχαία Θέματα