"Μαζί θα ανοίξουμε την πόρτα της ΕΕ"

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, κάλεσε τους κρατικούς θεσμούς της Σερβίας με αυξημένη ευελιξία να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη θετική γνωμοδότηση όσον αφορά την υποψηφιότητα της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ και διεμήνυσε ότι η Ένωση ανιδιοτελώς θα βοηθήσει το Βελιγράδι «να ανοίξει την ευρωπαϊκή πόρτα».

Ο κ. Φούλε, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βελιγράδι, απευθυνόμενος σε μέλη του Σερβικού Κοινοβουλίου στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης υπογράμμισε ότι η υποτιθέμενη κόπωση της διεύρυνσης
της ΕΕ είναι μόνο μύθος και ότι η Σερβία είναι ευπρόσδεκτη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο Επίτροπος της ΕΕ τόνισε ότι η προσέγγιση της Ένωσης δεν είναι «εύκολη και άνετη διαδρομή» και ότι είναι αναγκαία η συμφωνία των πολιτικών παραγόντων για σημαντικά στρατηγικά ζητήματα, στα οποία η Βουλή πρέπει να έχει το προβάδισμα.

«Η κατάσταση δεν είναι εύκολη, ειδικά όταν επιλύετε πολλά θέματα σε τόσο βραχύ διάστημα αλλά πιστεύουμε ότι μπορείτε να το καταφέρετε. Δεν είσαστε μόνοι σε αυτό το εγχείρημα. Είμαστε εδώ για να σας προσφέρουμε βοήθεια. Είναι στρατηγικό μας σχέδιο η ένταξη της Σερβίας εκεί, όπου ανήκει, στην οικογένεια της ΕΕ», τόνισε ο κ. Φούλε.



Διάσκεψη για το πρόγραμμα TEMPUS



Η εκπαίδευση είναι το "κλειδί" για τη διάδοση των ευρωπαϊκών αξιών και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα TEMPUS, τόνισε ο Στέφαν Φούλε από το Βελιγράδι, όπου μαζί με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς κήρυξαν την έναρξη Διάσκεψης στη σερβική πρωτεύουσα με αφορμή την 20ή επέτειο του ευρωπαϊκού προγράμματος TEMPUS, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι 50 χωρών.

«Η ΕΕ στηρίζει τα συστήματα ανώτατης εκπαίδευσης από το Ραμπάτ έως το Βλαδιβοστόκ», υπογράμμισε ο κ. Φούλε, τονίζοντας ότι τη σημασία του προγράμματος μαρτυρά ο μεγάλος αριθμών συμμετεχόντων στη διάσκεψη στο Βελιγράδι.

Ο Επίτροπος της ΕΕ ανέφερε ότι προγράμματα όπως το TEMPUS, που έχει στόχο την ενίσχυση του εκσυγχρονισμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις χώρες εταίρους της ΕΕ, κυρίως μέσω σχεδίων πανεπιστημιακής συνεργασίας, αποτελούν τη γέφυρα που συνδέει τις Βρυξέλλες με τη Σερβία.

«Μέσω του TEMPUS τα τελευταία 20 χρόνια δίνεται η δυνατότητα σε καθηγητές και σπουδαστές να ταξιδεύουν, να ανταλλάσσουν ιδέες χωρίς περιορισμούς και αυτή η ελεύθερη ανταλλαγή συνέβαλε στον εκδημοκρατισμό όλων των χωρών, εταίρων μας», πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, σημείωσε ότι η συνεργασία μέσω προγραμμάτων και η εκπαίδευση έχουν καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του στρατηγικού στόχου της Σερβίας, την ένταξη στην Ένωση.

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι η εκπαίδευση είναι η πιο σημαντική αναπτυξιακή πηγή πολιτισμού και πρόσθεσε ότι οι κοινωνίες και οι κοινότητες που δεν επενδύουν στην εκπαίδευση υστερούν. Η μη επένδυση στην εκ
Keywords
Τυχαία Θέματα