Παπανδρέου: Η Ελλάδα θα τα καταφέρει

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα βγει από την κρίση και δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο νέο μηχανισμό στήριξης, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο περιθώριο της Συνόδου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ευρωβουλευτών από κοινού με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση βρήκε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, κληρονομιά από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία είναι το μόνο κόμμα που δεν αναγνωρίζει τις προσπάθειες και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά εμείς, τόνισε, θα τα καταφέρουμε και θα διαψεύσουμε όσους πιστεύουν το αντίθετο.

Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Σοσιαλιστική Ομάδα, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις και στήριξε και την Ελλάδα.

Έκανε λόγο για βελτιώσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων τόσο για τα ευρωομόλογα όσο και το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών αλλά και για το μηχανισμό στήριξης. Τόνισε, επίσης, ότι στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη της χώρας πρέπει να συνεισφέρουν και οι τράπεζες.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ευρωομόλογο θα μπορούσε να συμβάλει αν είχε εγκριθεί και στη διαχείριση του χρέους αλλά και στην αξιοποίηση πόρων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Η μονομερής πολιτική της αυστηρότητας και της λιτότητας, τόνισε, δεν πρόκειται να βοηθήσει αν δεν υπάρχει αναπτυξιακή πολιτική.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους οίκους αξιολόγησης και ειδικά στην "Στάνταρ εν Πουρς", η οποία υποβάθμισε την Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν περάσει στον απόλυτο πανικό και υπενθύμισε ότι ήταν εκείνοι που έδιναν ΑΑΑ στα τοξικά ομόλογα τα οποία δημιούργησαν την κρίση.

Πρέπει να δούμε ποιος παίρνει τις αποφάσεις, ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι οίκοι αξιολόγηση δεν λογοδοτούν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν τον Ιούνιο πρέπει να ηρεμήσουν τις αγορές και αυτό που έχει σημασία είναι να μη δείξουμε ότι κάνουμε πολύ λίγα και πολύ καθυστερημένα.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι μετά από πολλά χρόνια η ελληνική οικονομία δείχνει ότι φέρνει αποτελέσματα και ο στόχος είναι να δείξουμε ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας.

Και αυτό γιατί, όπως είπε, μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις δύσκολες ή και σκληρές και να προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις. Επισήμανε, πάντως, ότι το στον ελληνικό λαό υπάρχει ένα αίσθημα δικαίου και ότι καθένας πρέπει να συμβάλει ανάλογα με τις δυνατότητές του. Και πρέπει πρόσθεσε να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια και οι τράπεζες. Πρέπει ανέφερε επίσης, να διαμορφώσουμε ένα κλίμα ώστε οι αγορές να αισθάνονται εμπιστοσύνη και για τη διαχείριση του χρέους.

Μ. Σουλτς: Αλληλέγγυοι με το

"ηράκλειο" έργο της κυβέρνησης

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς
Keywords
Τυχαία Θέματα