Λιτότητα και πάλι λιτότητα....

Δραματικές περικοπές δαπανών, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, σε μισθούς, συντάξεις, λειτουργικές δαπάνες, επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων, κοινωνικές δαπάνες και επιχορηγήσεις, δρομολογεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της υποχρέωσης που απορρέει από το δεύτερο μνημόνιο.

Το πακέτο των περικοπών πρέπει να ολοκληρωθεί στο προσεχές δεκαήμερο, ώστε, στις 24 Ιούλιου, να είναι πλήρως στη διάθεση της τρόικας για διαβούλευση και έγκριση.

Χθες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη διυπουργική συνάντηση, θα ακολουθήσουν κι άλλες συσκέψεις,
μέχρι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα, ενώ τα παράλληλα μηνύματα από τη σύσκεψη είναι η εξεύρεση των ισοδύναμων μέτρων, για να μην περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια, όπως επίσης και η αποφυγή νέων μέτρων για το 2012.

Σε ό,τι αφορά τις περικοπές των δαπανών, η αίσθηση που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη υπουργοί είναι πως πρόκειται για «άσκηση επί χάρτου», δεδομένου ότι δεν είναι γνωστή η διάρκεια εφαρμογής των συγκεκριμένων μέτρων. Σύμφωνα με το μνημόνιο, τα συγκεκριμένα, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, πρόκειται να εφαρμοστούν εντός των ετών 2013-2014.
Ομως, η Ελλάδα επιζητεί παράταση του χρόνου εφαρμογής τους, ώστε η προσαρμογή να είναι λιγότερο βίαιη, αλλά αυτό θα αποφασιστεί από την Κομισιόν και το ΔΝΤ έπειτα από εισήγηση της τρόικας, και εφόσον η Ελλάδα υποβάλει επίσημο αίτημα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τα μέτρα, σε ορίζοντα διετίας, με στόχο να πείσει την τρόικα για την αποτελεσματικότητά τους, αλλά ταυτόχρονα θα πιέσει για την επιμήκυνση.

Σύμφωνα με τη νέα δανειακή σύμβαση, η νέα κυβέρνηση υποχρεούται να μειώσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού κατά 5,5% του ΑΕΠ, ή κατά 11,5 δισ. ευρώ, στα έτη 2013 και 2014, που σημαίνει λιγότερα κονδύλια για μισθούς και συντάξεις, λειτουργικές δαπάνες, επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων, κοινωνικές δαπάνες επιχορηγήσεις κ.λπ. κατά ποσό ύψους 5,75 δισ. ευρώ το χρόνο.

Το ποσό είναι τεράστιο και δύσκολα θα βρεθούν «ανώδυνοι» τομείς για περικοπές, ενώ, αν οι εταίροι εγκρίνουν την επιμήκυνση της διάρκειας προσαρμογής, από 2014, που λήγει, για το 2015 ή το 2016, αυτό θα σημάνει ότι τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ θα επιμεριστούν σε τρία ή τέσσερα χρόνια. Στην περίπτωση αυτή, αντί τα μέτρα να είναι 5,75 δισ. ευρώ το χρόνο, θα μειωθούν σε 3,8 δισ. ευρώ κατά έτος, αν ο χρόνος προσαρμογής είναι τρία έτη, και σε 2,8 δισ. ευρώ, αν επεκταθεί στα τέσσερα χρόνια.

Για να διευκολυνθεί το υπουργείο Οικονομικών στην επιλογή των κονδυλίων, που θα «ψαλιδιστούν», ανέθεσε στο ΚΕΠΕ τη σύνταξη μελέτης, για τη σκοπιμότητα των υφισταμένων δαπανών, η οποία παραδόθηκε και θα είναι ο οδηγός για τις περικοπές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΕΠΕ προτείνει και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι οριζόντιες, αλλά μόνο στα υψηλά κλιμάκια, άνω των 3.000 ευρώ, όπως επίσης και αναδιάρθρωση των κοινωνικών δαπανών, των κάθε μορφής επιδομάτων, αλλά και των λειτουργικών δαπανών του κράτους. Οι προτάσεις του ΚΕΠΕ δεν είναι δεσμευτικές για το
Keywords
Τυχαία Θέματα