Κριτική για όμιλο πυρηνικής ενέργειας

Κριτική στον προκάτοχό του στην κορυφή της αυστριακής κυβέρνησης, πρώην καγκελάριο και πρώην αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, εξαιτίας της συμμετοχής του στο εποπτικό συμβούλιο του γερμανικού ενεργειακού ομίλου RWE που λειτουργεί πυρηνικά εργοστάσια ενέργειας, άσκησε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.

"Καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στη συνείδησή του για τη δραστηριότητα που ασκεί", ανέφερε χαρακτηριστικά μετά τη συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Φάιμαν, προσθέτοντας
πως ο ίδιος δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι κάποιος μπορεί να τοποθετείται σε μια χώρα ενάντια στην πυρηνική ενέργεια και συγχρόνως να εργάζεται παράλληλα στον ίδιο τομέα.

Η δραστηριοποίηση του πρώην καγκελάριου Σιούσελ στον συγκεκριμένο γερμανικό ενεργειακό όμιλο καταγγέλθηκε με έμφαση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους Πράσινους και το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων, κατά την ιδιαίτερα έντονη σημερινή σχετική συζήτηση στην ολομέλεια της αυστριακής Βουλής, με την αρχηγό των Πρασίνων Εύα Γκλαβίσνικ να ζητά την παραίτηση του κ. Σιούσελ από το βουλευτικό του αξίωμα.

Η κ. Γκλαβίσνικ χαρακτήρισε ως σκάνδαλο το γεγονός, ότι ένας πρώην καγκελάριος αντί να εκπροσωπεί την επίσημη αντιπυρηνική πολιτική της χώρας του -- υπέρ της οποίας τάχτηκαν εκ νέου και τα πέντε κόμματα της αυστριακής Βουλής -- αμείβεται ως Αυστριακός βουλευτής "αδιάντροπα" από έναν όμιλο του πυρηνικού λόμπι.

Δημοσιεύματα του αυστριακού Τύπου αναφέρουν πως για αυτή τη δραστηριότητά του, από το 2008 και μέχρι σήμερα, ο συντηρητικός πρώην καγκελάριος, αμείβεται από τον γερμανικό ενεργειακό όμιλο -- ο οποίος φέρεται μάλιστα να τοποθετείται κατά της διακοπής της λειτουργίας επισφαλών πυρηνικών εργοστασίων ενέργειας στη Γερμανία -- με το συνολικό ποσό των 200.000 (μισθός και συμμετοχή σε κέρδη) Ευρώ ετησίως.

Η κριτική στον πρώην καγκελάριο και πρώην αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, έρχεται να προστεθεί στο σάλο που προκάλεσε η υπόθεση του ευρωβουλευτή του κόμματός του και πρώην υπουργού Εσωτερικών στις κυβερνήσεις συνασπισμού του κ. Σιούσελ με τους ακροδεξιούς του Γιεργκ Χάιντερ, Ερνστ Στράσερ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες δωροδοκίας του από ευρωπαϊκά λόμπι για προώθηση αιτημάτων τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο κ. Στράσερ, ο οποίος προσπάθησε να αυτοεμφανιστεί ως θύμα δολοπλοκιών, εξαναγκάσθηκε από τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριο της Αυστρίας, Γιόζεφ Πρελ, σε παραίτηση από ευρωβουλευτής και αρχηγός των ευρωβουλευτών του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ απόψε ο ίδιος ανακοίνωσε και την προσωρινή παραίτησή του και από απλό μέλος του κόμματος, την οποία είχαν απαιτήσει νωρίτερα κορυφαία κομματικά στελέχη.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και πρώην ευρωβουλευτής είχε κατηγορηθεί για διαφθορά από τη βρετανική εφημερίδα Sunday Times, η οποία είχε δημοσιοποιήσει βιντεοσκοπημένη συνομιλία του με δημοσιογράφους της, που, προσποιούμενοι εκπροσώπους λόμπι, του είχαν ζητήσει να
Keywords
Τυχαία Θέματα