Κώδωνας κινδύνου για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Με την αποχή των εργοληπτικών εταιρειών από τις δημοπρασίες να συνεχίζεται και την επόμενη εβδομάδα, ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, τουλάχιστον 92 ανώνυμες εταιρείες από 3η τάξη και πάνω διαγράφηκαν ήδη από το μητρώο εργοληπτικών επιχειρήσεων και από τις 560 που απέμειναν, πάνω από
80 δεν έχουν καν ενημερότητα πτυχίου, ενώ άλλες τόσες δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς, αν και διαθέτουν ενημερότητα πτυχίου. Επιπλέον, η αδυναμία πληρωμών, στο σφράγισμα επιταγών και η αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων αφορούν πλέον την μεγάλη πλειοψηφία των τεχνικών εταιρειών, μικρών και μεγάλων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΣΑΤΕ, ο μέσος όρος βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων των εταιρειών 3ης έως 7ης τάξης από 6,5 εκατ. ευρώ το 2007, ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ για το 2010.

"Φέτος διαπιστώνουμε ότι είμαστε χειρότερα και από τις χειρότερες προβλέψεις μας", ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Βλάχος, ο οποίος άσκησε κριτική στο υπουργείο Μεταφορών για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη σύνταξη και ψήφιση του νέου νόμου για τις μελέτες και αναθέσεις των δημοσίων έργων. Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της διαφάνειας, υπογραμμίζοντας ότι ο Σύνδεσμος αξιοποιώντας τις καταγγελίες μελών ακύρωσε το τελευταίο διάστημα "πάνω από 30 προκλητικά αυθαίρετες μελετοκατασκευές και απόφαση του Υπ. Εσωτερικών για «ειδικά έργα» μετά από σχετική έρευνα του Γεν. Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης".

Υπενθυμίζεται ότι βασικά αιτήματα του κλάδου που έχουν υποβληθεί στα αρμόδια υπουργεία είναι ο συμψηφισμός οφειλών-απαιτήσεων, η απόδοση ΦΠΑ με τις εισπράξεις - 'Αρση ποινικοποίησης Διαφάνειας, η δυνατότητα εξόφλησης με έντοκα ομόλογα σε εθελοντική βάση, η χρηματοδότηση έργων, η υπαγωγή Εργοληπτών στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και η βελτίωση διαδικασίας καθορισμού ποσοστού εργατικής δαπάνης

Σύντομο χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση του ΣΑΤΕ έκανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος υπογράμμισε την καταστροφική κατάσταση η οποία επικρατεί στον κατασκευαστικό κλάδο και με ευθύνη των τραπεζών, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Παναγιώτης Μούζιος, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη των ευρύτερων συμμαχιών για κοινή αντίδραση απέναντι στις αποφάσεις που οδηγούν ολόκληρο τον κατασκευαστικό τομέα (δημόσιο και ιδιωτικό) στην καταστροφή.
Keywords
Τυχαία Θέματα