Κινδυνολογίες τα περί αναδιάρθρωσης

Σε κινδυνολογίες απέδωσε τα περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin Popular Bank Ευθύμιος Μπουλούτας και τόνισε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει επιπτώσεις σε όλο το ευρωπαϊκό σύστημα.

"Δεν υπάρχει καμία περίπτωση σύμφωνα υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΚΤ, της ΕΕ και του
ΔΝΤ να τεθεί οποιοδήποτε σενάριο αναδιάρθρωσης, αναδιοργάνωσης ή χρονικής επιμήκυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους", επεσήμανε ο κ. Μπουλούτας, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΜΡΒ στην Λευκωσία.

Επίσης, δήλωσε κατηγορηματικά ότι "δεν υπάρχει νομικός τρόπος χρονικής επιμήκυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους χωρίς αυτό να θεωρηθεί ως πιστωτικό γεγονός. Άρα δεν θα αφεθεί με καμία δύναμη να υπάρξει στην Ελλάδα ένα τέτοιο πιστωτικό γεγονός διότι θα δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις σε όλο το σύστημα".

Ο κ. Μπουλούτας καθησύχασε τους μετόχους όσον αφορά την έκθεση της Marfin Popular Bank σε ελληνικά κρατικά ομολογά και ομόλογα τραπεζών.

"Το 62% των ελληνικών ομολόγων συνολικού ύψους €3 δις που διαθέτει η Marfin θα αποπληρωθεί τους επόμενους 21 μήνες", είπε. "Άρα συνεχίζω να μην ανησυχώ ότι υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος για την τράπεζα".

Πρόσθεσε ότι "σε σύγκριση με τις άλλες τράπεζες η Marfin έχει καλύτερο profile από πλευράς χρονικής τοποθέτησης των συγκεκριμένων ομολόγων".

Όσον αφορά την πτώση της μετοχής της τράπεζας, στην οποία αναφέρθηκαν οι μέτοχοι, ο κ. Μπουλούτας είπε ότι αν και δεν μπορεί να σχολιάσει την πορεία της μετοχής λόγω των κανονισμών της Επιτροπής της Κεφαλαιαγοράς, ελπίζει να βελτιωθεί.

Επανέλαβε ότι "η πορεία της τράπεζας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας της Κύπρου και της Ελλάδας" και "είπε ότι με τη σταδιακή αποκατάσταση των οικονομικών συνθηκών των δύο χωρών πρώτα της Κύπρου και μετά της Ελλάδας θα ακολουθήσει ανάκαμψη της τιμής της μετοχής".

Απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση των μετόχων χαρακτήρισε φανταστικό σενάριο το ενδεχόμενο να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη ωστόσο διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει καμία πρακτική ή μεθοδολογία εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη. Τα όσα λέγονται είναι για δημόσια κατανάλωση και άρα δεν μπορούμε να σχολιάσουμε», κατέληξε ο κ. Μπουλούτας.

Keywords
Τυχαία Θέματα