Διαγωνισμός για εφαρμογή τηλεματικής στον ΟΑΣΑ

Στο τελικό στάδιο της φάσης υλοποίησής του, μπαίνει σύντομα το έργο της τηλεματικής, μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα), το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών.

Σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο Δημόσιο Διεθνή Διαγωνισμό με σκοπό την επιλογή Φορέα Σύμπραξης για το Έργο. Στο διαγωνισμό υπέβαλαν φάκελο ενδιαφέροντος εννέα (9)
κοινοπραξίες εταιριών.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, "η θετική ανταπόκριση των επιχειρηματικών φορέων με τη συμμετοχή τους σε αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία, προοιωνίζεται την επιτυχή ολοκλήρωση ενός φιλόδοξου προγράμματος που με τη λειτουργία του αλλάζει προς το καλύτερο την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών".

Το κόστος για την πλήρη λειτουργία του επί μία 12ετία, αναμένεται να προσεγγίσει τα 52 εκατ. ευρώ συνολικά. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, για την υλοποίηση του Έργου έχει προβλεφτεί ότι ο ΟΑΣΑ θα καταβάλει σε Ανώνυμη Εταιρία Ειδικού Σκοπού (ΑΕΕΣ), που θα ιδρυθεί επί τούτο, πληρωμές διαθεσιμότητας που έχουν, αρχικά, εκτιμηθεί στα 42 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ (στη 12ετία) μέσω πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Επίσης ο ΟΑΣΑ θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής με ανώτατο χρηματικό ποσό 10 εκατ. ευρώ μέσω κοινοτικών πόρων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση".

Με την εφαρμογή του συστήματος, οι επιβάτες θα μπορούν μέσα από τις περίπου 1.000 "έξυπνες" στάσεις που θα δημιουργηθούν, να ενημερώνονται, από οθόνες, για τον ακριβή χρόνο διέλευσης των μέσων μεταφοράς, στο κινητό τους τηλέφωνο ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα