Και άλλα 50 δις ευρώ θα χρειαστούν

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία του ελληνικού «κουρέματος», η επιτυχής ολοκλήρωση του οποίου απαιτείται για το ξεκλείδωμα του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα, κάνουν ήδη την εμφάνισή τους σενάρια για ανάγκη ενός τρίτου πακέτου προς τη χώρα – με το γερμανικό «Spiegel», επικαλούμενο υπολογισμούς της τρόικας, να το τοποθετεί στα 50 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, φωνές υπέρ ενός «σχεδίου Β», με την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, ακούγονται ξανά στις τάξεις του βαυαρικού
CSU, αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ.
Το «Spiegel» την Κυριακή ανέφερε ότι προσχέδιο της πρόσφατης αξιολόγησης της τρόικας για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος δεν θεωρούσε εγγυημένο το ότι η χώρα θα μπορέσει να αρχίσει να εξασφαλίζει αυτόνομη χρηματοδότηση από τις αγορές το 2015.

Ως εκ τούτου, υποστηρίζει το περιοδικό, η τρόικα έβλεπε «ανάγκη εξωτερικής χρηματοδότησης» μέχρι το 2020 «έως τα 50 δισ. ευρώ». Το συγκεκριμένο σημείο, αναφέρει το περιοδικό, διαγράφηκε τελικά από το κείμενο έπειτα από πίεση της γερμανικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, το «Spiegel» υποστηρίζει, επικαλούμενο πηγές του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ότι η ΕΚΤ ανησυχεί πως η συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» δεν θα είναι επαρκής και η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει στην ενεργοποίηση των αναδρομικών ρητρών συλλογικής δράσης (CAC).

Ωστόσο, σημειώνει ότι η «αρχική ετυμηγορία» της ISDA περί μη πιστωτικού γεγονότος ουσιαστικά θα ενισχύσει τη συμμετοχή στη διαδικασία – καθώς οι «απρόθυμοι» βλέπουν να απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των CDS.

Οι αντιδράσεις για τα περί τρίτου πακέτου ήταν πάντως άμεσες: ο Μάρκους Ζέντερ, υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας και στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), κάλεσε για ένα «σχέδιο Β» για συντεταγμένη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να δοθεί στη χώρα τρίτο πακέτο στήριξης.

Μιλώντας σε συνέδριο του κόμματός του στην Νυρεμβέργη, ο κ. Ζέντερ εμφανίστηκε απαισιόδοξος σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα του δεύτερου πακέτου στήριξης και επανέλαβε ότι θα ήταν πιο λογικό να συζητηθεί «ένα πακέτο εξόδου, για το πώς οι Έλληνες θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη».

Ο βαυαρός υπουργός είχε επισημάνει ήδη προχθές σε συνέντευξή του ότι «εάν τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα λειτουργήσουν, δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας, ενώ, αν δεν λειτουργήσουν, ένα τρίτο πακέτο δεν θα έχει ούτως ή άλλως νόημα».
Keywords
Τυχαία Θέματα