...και αυτή η εβδομάδα θα έχει θετικό πρόσημο για το Ευρω;

Εχει γίνει πλέον κλισέ: κάθε εβδομάδα είναι «ίσως» η πιο κρίσιμη για το μέλλον του ευρώ. Αυτή τη φορά όμως μπορεί και να είναι αλήθεια. Γερμανοί δικαστές, ολλανδοί ψηφοφόροι, υπουργοί Οικονομικών της Ενωσης και ευρωκράτες των Βρυξελλών καλούνται να συμβάλουν στην επίλυση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Δυσάρεστες εκπλήξεις δεν αποκλείονται. Λογικά όμως, μετά την προηγούμενη εβδομάδα που σημαδεύτηκε από την παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι, και αυτή η εβδομάδα θα έχει θετικό πρόσημο.

Η κρίσιμη ημέρα θα είναι η αυριανή.
Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα κληθεί να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του νέου μηχανισμού σταθερότητας της ευρωζώνης (ESM) και οι ενδείξεις είναι ότι τελικά δεν θα δημιουργήσει μείζον πρόβλημα στην Ανγκελα Μέρκελ. Οι ολλανδοί ψηφοφόροι θα κληθούν να αποφασίσουν για τη σύνθεση και τον χαρακτήρα της νέας τους κυβέρνησης: το αντιευρωπαϊκό μέτωπο αναμένεται να βγει από τις κάλπες ισχυρό, όχι όμως και σε θέση να αλλάξει ριζικά την πορεία της χώρας. Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα παρουσιάσει στο Ευρωκοινοβούλιο την πρότασή του για την τραπεζική ένωση, ένα μέτρο απαραίτητο για την επιβίωση της ευρωζώνης από τη στιγμή που δεν αναμένεται να γίνουν στο προσεχές μέλλον βήματα προς τη δημοσιονομική και πολιτική ένωση.
Οι διαφωνίες δεν λείπουν, τα πάθη είναι οξυμμένα, οι γερμανοί πολίτες δεν θέλουν να επωμιστούν άλλα βάρη και οι Ολλανδοί εμφανίζονται πολύ πιο δύσπιστοι απέναντι στην Ευρώπη σε σχέση με
το παρελθόν. Στο τέλος της εβδομάδας όμως,
δηλαδή στο Eurogroup της Παρασκευής στην Κύπρο, η Ευρώπη θα είναι – πρέπει να είναι – λίγο πιο ισχυρή.

Αν ήταν να αποφασίσουν οι γερμανοί πολίτες, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕΜΣ) θα ήταν ήδη παρελθόν. Η πλειονότητα των Γερμανών δεν τον θέλει, διότι φοβάται ότι ανοίγει ο δρόμος για να φορτωθεί η Γερμανία τα χρέη των εταίρων της. Και η εικόνα που έχουν για τους υπερχρεωμένους μεσογειακούς εταίρους τροφοδοτεί ακόμα περισσότερο το κλίμα άρνησης στα μέτρα στήριξης του ευρώ.

Επειδή δεν πιστεύουν πλέον ότι η πολιτική τους ηγεσία - Μέρκελ, Σόιμπλε κ.ά. - μπορεί να τους προστατεύσει από τον κίνδυνο αυτόν, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Το 54% των Γερμανών, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, θα προτιμούσε το Συνταγματικό Δικαστήριο να βάλει τέρμα στην περιπέτεια του ΕΜΣ και να κάνει δεκτές τις προσφυγές των ευρωσκεπτικιστών. Μόνο το 25% είναι της γνώμης ότι πρέπει να απορριφθούν οι ενστάσεις κατά του ΕΜΣ.

ΜΕ 37.000 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ. Είναι η σημαντικότερη και μεγαλύτερη προσφυγή που έχει υποβληθεί ποτέ στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας. Την υπογράφουν πάνω από 37.000 πολίτες, οι οποίοι στηρίζουν την κίνηση Περισσότερη Δημοκρατία, καθώς επίσης ομάδα συνταγματολόγων και οικονομολόγων καθηγητών, ο βουλευτής της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης Πέτερ Γκαουβάιλερ και το μετακομμουνιστικό κόμμα Αριστερά.

Στην Καρλσρούη, έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου, είναι στραμμένα τα βλέμματα όχι μόνο των Γερμανών, αλλά και όλου του πλα
Keywords
Τυχαία Θέματα