Ιερώνυμος: Αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας υπέρ των αδυνάτων

Τις προθέσεις της Εκκλησίας και τις αποφάσεις που λήφθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Ιεραρχίας αναλύει σε αποκλειστική συνέντευξη στην ΕΡΤ3 και τον δημοσιογράφο Γιώργο Φερέτη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμος.
Ο Αρχιεπίσκοπος αποκαλύπτει ότι μετά το Πάσχα θα ζητήσει να επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου
μαζί με τα μέλη της Ιεραρχίας της Ελλάδος για να του ανακοινώσει ότι η Εκκλησία έχει αποφασίσει να αξιοποιηθεί η περιουσία της σε συνεργασία με την Πολιτεία, έτσι ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια που γίνεται να βγει η χώρα από την κρίση.
Αναλυτικά στη συνέντευξή του προς την ΕΡΤ3 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος δηλώνει:
… «Ζητήσαμε να συναντήσουμε τον Πρωθυπουργό της χώρας αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα για να κάνουμε μια συζήτηση πάνω σε πολλά θέματα. Ως προς την πορεία του τόπου μας δε είναι ανάγκη να πω εγώ τίποτα. Όλοι μας ξέρουμε ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση και οι άνθρωποι πνίγονται από την ανασφάλεια, από την αβεβαιότητα, από την αγωνία για το αύριο και κυρίως από τη στέρηση, τη φτώχια και την ανεργία. Η Εκκλησία πάντοτε, όπως ξέρετε, έκανε το καθήκον της. Η Ιεραρχία πριν από 2 χρόνια, μόλις είχε αρχίσει η δύσκολη περίοδος, έκανε πρόταση στην Πολιτεία. Και σήμερα λοιπόν το επαναλαμβάνουμε και το λέμε πάλι. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες η Εκκλησία έχει χρέος και όπως τότε έδωσε τα καντήλια της κι αν χρειαστεί θα το κάνει και τώρα. Αλλά κάτω από άλλους όρους, διότι τα παθήματα πλέον μας έχουν γίνει μαθήματα»…
… «Θα πρέπει ο ελληνικός λαός, να μάθει ότι το παραμύθι της μεγάλης περιουσίας της Εκκλησίας χρησιμοποιείται από πολλές πλευρές για διάφορους λόγους.. Από το 100% της εκκλησιαστικής περιουσίας, το 96% έχει πλέον ληστευτεί, έχει δημευθεί και μένει ένα 4% περίπου. Δεν είναι ασήμαντο, είναι σπουδαίο, αλλά και αυτό δεσμευμένο. Έρχεται, λοιπόν, σήμερα σε αυτήν την κατάσταση η Εκκλησία να πει - δική μου πρόταση είναι, αλλά πιστεύω το ίδιο σκέφτονται και οι ιεράρχες- ‘‘επιτέλους ελευθερώστε αυτήν την ανεκτίμητη περιουσία’’, τη λίγη που έχει μείνει, που είναι δεσμευμένη με ανήθικο τρόπο, απελευθερώστε την και τώρα που γίνεται λόγος για αξιοποίηση, να αξιοποιηθεί και η εκκλησιαστική περιουσία και τα έσοδα από την αξιοποίηση να μην πάνε ούτε στις μαύρες τρύπες του κράτους, αλλά ούτε να γίνουν μετοχές της Εκκλησίας. Να φτιάξουμε ένα ταμείο προνοίας κι όλα αυτά τα εισοδήματα, οι πόροι, να διατεθούν στο λαό μας με διακονία, με παρρησία»….

Keywords
Τυχαία Θέματα