Η συνθήκη για τη διαφθορά δεν έφερε πρόοδο

Μια διεθνής συνθήκη κατά της διαφθοράς δεν ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις να σταματήσουν να καταβάλλουν δωροδοκίες σε διεφθαρμένους στο εξωτερικό λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια η οποία δίνεται στην δημοσιότητα σήμερα.

Πρόκειται για μια συνθήκη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) η οποία προσπαθεί να ανακόψει τις δωροδοκίες ξένων αξιωματούχων καθιστώντας το έγκλημα κολάσιμο με ποινές φυλάκισης και κάθειρξης. Η συνθήκη είχε συναφθεί το 1997 και έχει υιοθετηθεί από 38 χώρες· ωστόσο ο αριθμός των
κρατών που την εφαρμόζουν είναι στάσιμος στις επτά.

Η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International, TI), η διεθνής οργάνωση με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς η οποία εδρεύει στο Βερολίνο, αναφέρει σε έκθεση προόδου την οποία συνέταξε για τη συνθήκη του ΟΟΣΑ ότι εφαρμόζεται μόνο «σε μέτριο βαθμό» σε εννιά από τις χώρες που την έχουν κυρώσει και «λίγο ή καθόλου» σε 21.

Η έλλειψη προόδου είναι «απογοητευτική και εγείρει ανησυχίες ότι η συνθήκη μπορεί να χάνει την ορμή της», ανέφερε η Διεθνής Διαφάνεια, σημειώνοντας ότι και στις προηγούμενες έξι εκθέσεις της δεν είχε καταγραφεί πρόοδος.

Οι ειδικοί οι οποίοι παρακολουθούν την εφαρμογή της συνθήκης του ΟΟΣΑ, μιας οργάνωσης 34 κυρίως πλουσίων κρατών, ανέφεραν ότι η βασική αιτία για την μη εφαρμογή της είναι η «έλλειψη πολιτικής βούλησης» από τις πολιτικές ηγεσίες.

Η Διεθνής Διαφάνεια πρότεινε υψηλού επιπέδου πολιτική δράση από τον ΟΟΣΑ, πολιτικούς ηγέτες και διευθύνοντες συμβούλους για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Οι 38 χώρες οι οποίες έχουν κυρώσει τη συνθήκη πραγματοποιούν τα δύο τρίτα του διεθνούς εμπορίου και τα τρία τέταρτα των διεθνών επενδύσεων, ανέφερε η TI.

Η ΜΚΟ αναφέρει ότι οι χώρες οι οποίες εφαρμόζουν ενεργά τη συνθήκη είναι οι: Δανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ελβετία, Βρετανία, Γερμανία και οι ΗΠΑ, επισημαίνοντας τις δύο τελευταίες διότι έκαναν περισσότερες διώξεις το 2010.

Ανάμεσα στις χώρες που εφαρμόζουν «λίγο ή καθόλου» ενεργά τη συνθήκη, η TI επισημαίνει ότι στη Βραζιλία καταγράφηκαν «υποσχόμενες ενδείξεις προόδου», ειδικά το γεγονός ότι ο αριθμός των ερευνών για δωροδοκίες από ξένες εταιρίες διπλασιάστηκε στις οκτώ.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις σχετικά με νέα ή τροποποιημένα νομοθετήματα κατά των δωροδοκιών από το εξωτερικό σε Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Ινδία. Η Γαλλία κατάφερε να επιβάλει μόνο μια καταδίκη, σημείωσε--ενώ ο Καναδάς, η μόνη χώρα-μέλος της ομάδας των 7 (G7) στη χαμηλότερη κατηγορία της κατηγοριοποίησης της TI, έστειλε ένα θετικό μήνα με 23 έρευνες για δωροδοκίες να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Keywords
Τυχαία Θέματα