Η ραδιενέργεια έχει πέσει πολύ

Η ραδιενέργεια σε ένα ιαπωνικό χωριό έξω από τη ζώνη πυρηνικού αποκλεισμού έχει πέσει τόσο πολύ που η εκκένωση δεν είναι πλέον απαραίτητη, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Ωστόσο, η Υπηρεσία στήριξε την εκτίμησή της σε έναν μέσο όρο για το χωρίο Ιιτάτε και αρνήθηκε να παράσχει τα τελευταία ιαπωνικά επίσημα στοιχεία για μεμονωμένες μετρήσεις.

Την Τετάρτη, η εδρεύουσα στη Βιένη ΙΑΕΑ, είχε αναφέρει ότι η ραδιενέργεια ήταν πάνω από διπλάσια από το όριο που επιβάλει την έναρξη των εκκενώσεων. Η κυβέρνηση
της Ιαπωνίας δήλωσε την επόμενη ημέρα ότι δεν είχε άμεσα σχέδια να εκκενώσει τη μικρή κοινότητα που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από την κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα.

Ο τρέχων μέσος όρος των μετρήσεων ραδιενέργειας για ιώδιο 131 είναι 7 μεγαμπεκερέλ (Megabecquerel) ανά τετραγωνικό μέτρο του εδάφους, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ειδικός της ΙΑΕΑ Γκέρχαρντ Πρέλ. Επειδή το ιώδιο έχει σύντομη χαρακτηριστική περίοδο διάσπασης, "η κατάσταση βελτιώνεται καθημερινά", πρόσθεσε.

Το όριο της ΙΑΕΑ είναι 10 μεγαμπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο Υπηρεσία αναγνωρίζει ότι ο μέσος όρος βασίστηκε σε μια σειρά μετρήσεων μεταξύ της 19ης και της 29ης Μαρτίου που έφθανε έως και 25 μεγαμπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι αξιωματούχοι της ΙΑΕΑ δεν ανέφεραν πού και πότε οι μεμονωμένες μετρήσεις ήταν πάνω από το όριο.

Το χωριό Ιιτάτε δεν ήταν μόνο έξω από την ακτίνας 20 χιλιομέτρων ζώνη εκκένωσης γύρω από το εργοστάσιο, αλλά και πέραν της ζώνης των 30 χιλιομέτρων στην οποία οι άνθρωποι ενημερώθηκαν ότι πρέπει να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.
Keywords
Τυχαία Θέματα