Η πορεία του (απευθείας) διαλόγου

Η αλβανική πλευρά δεν επιδεικνύει προς το παρόν σημάδια αποφασιστικότητας για χαλάρωση της θέσης της στις συνομιλίες για το Κόσοβο, δήλωσε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς.

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Μπλιτς" του Βελιγραδίου, ο κ. Στεφάνοβιτς είπε χαρακτηριστικά πως η αλβανική πλευρά προσπαθεί να "σβήσει" τη Σερβία από το Κόσοβο, "ενώ εμείς τούς προσφέρουμε συγκεκριμένες λύσεις για τη ρύθμιση της παρούσας κατάστασης, αφού το να σβηστεί η Σερβία από το Κόσοβο είναι αδύνατο".

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνοβιτς, έπειτα από τρεις γύρους συνομιλιών, άνοιξαν μια σειρά από κεφάλαια, η επίλυση των οποίων συνδέεται άμεσα με τη ζωή των πολιτών του Κοσόβου- ταυτότητες, άδειες οδήγησης και πινακίδες ΙΧ, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρική ενέργεια κλπ. Ωστόσο, κανένα δεν έχει κλείσει προς το παρόν.

"Αυτός θα είναι και ο στόχος του τέταρτου γύρου του διαλόγου, στα μέσα Μαΐου", συμπλήρωσε ο επικεφαλής της σερβικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Στον τέταρτο γύρο του απευθείας διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, που θα ξεκινήσει το Μάιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να προτείνει τις δικές της, ανεξάρτητες λύσεις για τα πλέον προβληματικά ζητήματα, για τα οποία οι δυο πλευρές έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις (π.χ. τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρική ενέργεια), αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ της η "Μπλιτς".

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Πρίστινας, Εντίτα Ταχίρι, δήλωσε ότι το να σβήσει κάποιος τη Σερβία από το Κόσοβο δεν έχει βάση στην πραγματικότητα, αφού η Σερβία έφυγε από το Κόσοβο το 1999.

"Ο διάλογος έχει 'κολλήσει' εξαιτίας της απροθυμίας της σερβικής πλευράς να αποδεχθεί τα ευρωπαϊκά στάνταρτ στην επίλυση ανοιχτών ζητημάτων", τόνισε η κ. Ταχίρι, μιλώντας στην "Μπλιτς".
Keywords
Τυχαία Θέματα