«Η ποιότητα ανοίγει τους δρόμους της εξωστρέφειας»

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
«Η ποιότητα ανοίγει τους δρόμους της εξωστρέφειας», διαμήνυσε στο συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης του Ecοnomist ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος - απέναντι στη λογική του χαμηλού κόστους - αντέτεινε μία βιώσιμη και αειφόρο γεωργική παραγωγή, η οποία συγχρόνως θα ικανοποιεί της ανάγκες έτερων τομέων της ελληνικής οικονομίας.
«Σήμερα μόνο το 6% των αγροτών είναι κάτω από 35 ετών»
«Η οικουμένη συνομωτεί υπέρ μιας αντίστοιχης γεωργικής παραγωγής από την Ελλάδα», τόνισε, αναφερόμενος στις
διεθνείς ανάγκες για προϊόντα υψηλής ποιότητας. Σημείωσε δε πως η ΕΕ καθιέρωσε πρόσφατα 3 νέα ποιοτικά σήματα.
Ανάμεσα σε άλλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι η εταιρεία Philip Morris τα επόμενα 3 χρόνια θα αγοράζει το 50% του συνόλου της ελληνικής παραγωγής καπνών (αύξηση της παραγωγής στο 22%), γεγονός το οποίο ερμήνευσε ως «ένδειξη εμπιστοσύνης στην ποιότητα».
«Η συνέργεια θα δημιουργήσει την προστιθέμενη αξία»
Ως προς το διεθνές περιβάλλον, σημείωσε ότι οι κοινωνικές απαιτήσεις, οι οποίες ωθούνται από την τεράστια δημογραφική έκρηξη ανά την υφήλιο προκαλούν την ανάγκη διπλασιασμού της αγροτικής παραγωγής τα επόμενα 15 χρόνια και τριπλασιασμού της τα επόμενα 50 χρόνια.
Ο ίδιος χαρακτήρισε ως μονόδρομο για την ελληνική αγροτική παραγωγή τη γνώση, την έρευνα, την τεχνολογία και τις καινοτόμους λύσεις. Επισήμανε δε τις δυνατότητες ενίσχυσης του κλάδου από τον τουρισμό, σε συνδυασμό με την παράδοση, τον πολιτισμό και την πλούσια βιοποικιλότητα.
«Θα τα καταφέρουμε, αν συμπράξουμε όλοι μαζί»
«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Κάναμε ό,τι ήταν δημοσιονομικά εφικτό αυτήν τη στιγμή», δήλωσε στο περιθώριο του συνεδρίου Αγροτικής Ανάπτυξης του Economist αναφορικά με τα μέτρα τα οποία προκρίνει η κυβέρνηση εν μέσω των αγροτικών κινητοποιήσεων ανά τη χώρα.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ, Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης
Μία στρατηγική επένδυσης στην ποιότητα και στην ονομασία προέλευσης των αγροτικών προϊόντων προέκρινε μιλώντας από το βήμα του Economist ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, αποκαλώντας την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας ως μοναδική λύση για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη για σταθερότητα και αισιοδοξία.
Ο κ. Καράογλου ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα η βόρεια Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις εξαγωγές και πως η χώρα βρίσκεται μεταξύ των 5 πρώτων αγροτικών προμηθευτών ανάμεσα σε 26 χώρες (άνω του 27% στις ελληνικές εξαγωγές).

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Με μία από τις πιο εύφορες ενδοχώρες της Ελλάδας, η Θεσσαλονίκη έχει κάθε λόγο να ασχοληθεί με την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας, ανέφερε στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist για την Αγροτική Ανάπτυξη ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, απευθύνοντας έκκληση να κατατεθούν απόψεις με βάση το ερώτημα: «ποια Θεσσαλονίκη, ποια αγροτική παραγωγή, ποια οικονομία θέλουμε».
Αναφερόμενος στα κακώς κείμενα του πρόσφατου παρελθόντος, έφερε το παράδειγμα των «ψηφοθηρικών και κοντόφθαλμων» πολιτικών επιλογών απέναντι στους καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι εφοδιάστηκαν «με δυνατότητες χωρίς παράλληλες υποχρεώσεις».

JOHN PARKER, Globalisation Editor, The Economist
Tην εκτίμηση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα αρχίζει να σταθεροποιείται, γεγονός που καθιστά λιγότερο πιθανή την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, εξέφρασε ο πρόεδρος του συνεδρίου Αγροτικής Ανάπτυξης του Economist στη Θεσσαλονίκη John Parker.
Ειδικότερα ως προς τη γεωργική παραγωγή, υπογράμμισε ότι οι όποιοι σχεδιασμοί οφείλουν να μην εκπονούνται με χρονικό ορίζοντα «λίγων ημερών» αλλά πάνω σε μακροπρόθεσμη βάση.
Keywords
Τυχαία Θέματα