Η οδύσσεια της ελληνικής μαγειρικής

ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Για δεύτερη τηλεοπτική σεζόν, θα προβληθούν στην αμερικανική δημόσια τηλεόραση, με 356 σταθμούς - μέλη σ’ όλη την χώρα, τηλεοπτικές παραγωγές που φέρουν το όνομα «The Cooking Odyssey». Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι στη μεσογειακή και ιδιαίτερα στην ελληνική κουζίνα, αναδεικνύοντας παράλληλα τοπικές γευστικές συνήθειες και μοναδικές ομορφιές της χώρας μας.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η εκπομπή την πρώτη χρονιά, ο παραγωγός Γιώργος Στάμου έδωσε ένα δείγμα της όλης προσπάθειας,
κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ελληνικό Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας στη Νέα Υόρκη. «Η μεσογειακή διατροφή είναι τρόπος ζωής για χιλιάδες χρόνια, σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στάμου, σημειώνοντας ότι «τον τελευταίο καιρό, η λεγόμενη μεσογειακή δίαιτα βρίσκεται στο επίκεντρο της υγιεινής διατροφής στις Ηνωμένες Πολιτείες και αποτελεί σημείο αναφοράς επιστημονικών μελετών σε διεθνές επίπεδο».

Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η οδύσσεια της μαγειρικής ξεκίνησε πριν δυο χρόνια για να φέρει στο αμερικανικό κοινό την πολιτισμική κληρονομιά, τις μαγευτικές τοποθεσίες και τις συνταγές της ελληνικής κουζίνας, την στιγμή μάλιστα που η γαστρονομία μετεξελίσσεται σε μία από τις βασικές αιτίες προσέλκυσης τουρισμού προς την Ελλάδα.

Οι παρουσιαστές της εκπομπής Γιάννης Μαμελετζής και Εύα Τσουρέκα αναζητούν μαγειρικές διαδρομές του ελληνικού χώρου, συζητώντας και μαγειρεύοντας με χωρικούς, αγρότες, ιδιοκτήτες εστιατορίων και σεφ, προβάλλοντας τοπικές συνταγές από ελληνικά μέρη που επισκέφθηκαν, καθώς και με φιλοξενούμενος στο στούντιο-κουζίνα της Νέας Υόρκης, την πρώτη οικολογική κουζίνα στις ΗΠΑ, διαμορφωμένη από την Έφη Καράμπελα. Το κάθε 30λεπτο επεισόδιο της μαγειρικής οδύσσειας είναι και ένα γαστρονομικό ταξίδι σε μια περιοχή της Ελλάδας, τονίζοντας και την χρήση υγιεινών συστατικών, όπως: παρθένο ελαιόλαδο, λαχανικά, βότανα, δημητριακά, θαλασσινά, άπαχα κρέατα και κρασί.

Τους παριστάμενους στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο οικοδεσπότης του τηλεοπτικού προγράμματος Γιάννης Μαμελετζής, μέσω διαδικτυακής σύνδεσης από τη Γενεύη, η συμπαρουσιάστρια Εύα Τσουρέκα, ο εμπορικός ακόλουθος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Αποστόλος Ντιγκμπασάνης, ο Χρήστος Ραφαηλίδης, ο οποίος έγραψε τη μουσική της εκπομπής, η Γεωργία Νομικού, ιδιοκτήτρια-χορηγός του ταξιδιωτικού οργανισμού «Sea & City Tours» και η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Πολυξένη Μαστροπέρρου.
Keywords
Τυχαία Θέματα