«Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταθέσει αντιρατσιστικό νομοσχέδιο»

Ακαρπη - όπως αναμενόταν- απέβη τελικά η συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων που είχε κύριο θέμα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς να αφήνουν σαφείς αιχμές.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης επέμειναν στην κατάθεση στη Βουλή
του νομοσχεδίου, που έχει ετοιμάσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, αντίθετα κυβερνητικές πηγές μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ξεκαθάριζαν ότι «η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταθέσει αντιρατσιστικό νομοσχέδιο».

«Διαφωνήσαμε, δεν υπήρξε καμία συμφωνία», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ενώ διευκρίνιζαν ότι στα υπόλοιπα θέματα «πάμε καλά».

Από το Μαξίμου υπογραμμίζονταν ακόμα ότι δεν έχει προσδιοριστεί νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ενώ μετά από σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσαν πάντως ότι «δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης για τον υπουργό Δικαιοσύνης».
Βενιζέλος: «Εχουμε διεθνή υποχρέωση. Είναι μια μεγάλη, δημόσια δημοκρατική πράξη»

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το αντιρατσιστικό. Πρέπει να πειστεί η Νέα Δημοκρατία» υπογράμμισε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο ΒαγγέληςΒενιζέλος.

«Το αντιρατσιστκό νομοσχέδιο είναι μια μεγάλη, δημόσια δημοκρατική πράξη. Εχουμε διεθνή υποχρέωση απέναντι στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην ΕΕ και στον ΟΗΕ να έχουμε έναν αντιρατσιστικό νόμο» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος προειδοποίησε ότι είτε το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη θα κατατεθεί στη Βουλή, όπου μπορούν να γίνουν βελτιώσεις μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, είτε το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει άμεσα τη δική του πρόταση νόμου, αναζητώντας τη στήριξη από τους βουλευτές όλων των κομμάτων.

Κουβέλης: «Απαράδεκτη σκοπιμότητα το πόρισμα της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής»

«Είναι δημοκρατική μας υποχρέωση να έρθει στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. «Τότε οι διαδικασίες θα είναι ανοικτές για διορθώσεις και βελτιώσεις. Δεν μπορώ να σας πω πότε ακριβώς, αλλά η όποια καθυστέρηση θα είναι απαράδεκτη» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ καυτηρίασε το πόρισμα της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που έσπευσε να χαρακτηρίσει επαρκές το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των αρχηγών. «Διαφωνώ και η Επιτροπή ελέγχεται για απαράδεκτη σκοπιμότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ο Φώτης Κουβέλης απάντησε: «Δεν έχω την παραμικρή υποψία ότι δεν τυγχάνει της στήριξης και των τριών πολιτικών αρχηγών». Αυτό επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο Βαγγέλης Βενιζέλος: «Θέμα για τον κ. Ρουπακιώτη από εμάς δεν τίθεται και δεν κατάλαβα να τίθεται» είπε.

Στη σκιά του πορίσματος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής

Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου που διήρκεσε τρεις ώρες, έγινε στη σκιά του πορίσματος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που χαρακτηρίζει επαρκές το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Λίγες ώρες, μάλιστα, πριν από την κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ανάγκη νέου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, προσθέτοντας ότι χρειάζονται «μερικές παρεμβάσεις και συμπληρώσεις», που όμως, όπως είπε, «δεν δικαιολογούν το θόρυβο που υπάρχει».

Η δημοσιοποίηση του πορίσματος της ΚΕΝΕ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι η επιτροπή, που δεν ανήκει στην Βουλή και δεν είναι ανεξάρτητη Αρχή, προσφέρει κακή υπηρεσία στην κυβέρνηση.
Keywords
Τυχαία Θέματα