Εικονική, η κυβερνητική αισιοδοξία

Γράφει ο Χρήστος Η. Χαλαζιάς

Με μεγάλη απορία παρακολουθώ την αισιοδοξία των στελεχών της τριαδικής κυβέρνησης που προσπαθούν να περάσουν στο λαό. Μια αισιοδοξία που αν κάποιος δει τα νούμερα αυτά που υπάρχουν στα μνημόνια , αλλά και αυτά που καταγράφει η εαρινή έκθεση της τρόικας και όχι κάποιων οικονομικών ιδρυμάτων ή γνωστών οικονομολόγων θα αισθανθεί ότι μάλλον ζει σε άλλη χώρα.
Απορία πρώτη : αυτά τα στελέχη της τριαδικής κυβέρνησης δεν κυκλοφορούν στους δρόμους των μεγαλουπόλεων ; δεν βλέπουν πόσα καταστήματα έχουν κλείσει γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν , όχι μόνο στα καθημερινά
έξοδα τους αλλά δεν μπορούν να σηκώσουν τα κρατικά βάρη που κάθε μήνα αυξάνονται. Δεύτερη απορία δεν πάνε στις λαϊκές να δουν, το τι γίνεται όταν οι επαγγελματίες μικροπωλητές ή παραγωγοί μαζεύουν τους πάγκους; Τώρα δεν είναι μόνο ορισμένοι ηλικιωμένοι αλλά και νέοι που μαζεύουν από κάτω όλα αυτά που πετάνε για τα σκουπίδια, ή κάνουν βουτιά στους κάδους απορριμμάτων για να βρουν κανένα ξεροκόμματο; Γιατί ξαφνικά χωρίς να τους ρωτήσουν του άλλαξαν τη ζωή; Δεν βλέπουν τη φτώχεια που καθημερινά αυξάνεται και έχει ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια; Απορία Τρίτη δεν μαθαίνουν ότι πάνω από 600.000 παιδιά δεν σιτίζονται; Και υπάρχουν συνεχείς λιποθυμίες από ασιτία στα σχολεία; Δεν ακούνε ότι οι αυτοκτονίες λόγω του οικονομικού αδιεξόδου έχουν αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα για τη χώρα; Απορία τέταρτη δεν παρακολουθούν την αύξηση της ανεργίας που τυπικά έχει φθάσει στο 27,8 % ενώ είναι πάνω από 30% και η μαύρη εργασία κυριαρχεί στον ιδιωτικό τομέα; Δεν έχουν ακούσει ότι το ποσοστό ανεργίας στη νεολαία έχει φθάσει το 65%; Και μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο για να την μειώσουν αλλά προσπαθούν να τους εξαπατήσουν με τα δήθεν ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης για να πουν ότι μειώθηκε και μόνο.
Για να μειωθούν αυτά τα νούμερα σε μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη τύπου Κίνας ή Ινδίας. Κάτι που λόγο της ύφεσης που βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη δεν προβλέπεται τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Αυτά δεν είναι συμπεράσματα μιας ανάγνωσης ενός βιβλίου επιστημονικής φαντασίας αλλά βγαίνουν από την εαρινή έκθεση της τρόικας, που είδε το φως της δημοσιότητας στα μέσα του μήνα.
Τι μας λέει η τρόικα που για ορισμένα θέματα την χρησιμοποιούν ως ευαγγέλιο και σε άλλα ως κουρελόχαρτο. Πρώτον σταματήστε να φορολογείται τους ίδιους, δηλαδή την μεσαία τάξη, εργαζόμενους , συνταξιούχους, μικροκαταστηματάρχες κ.α, αλλά κυνηγήστε τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Και τους μεγάλο-οφειλέτες του δημοσίου.
Τα νούμερα της τρόικας όμως μας προσγειώνουν, και μας θυμίζουν ότι ζούμε στη χώρας μας και οι πολιτικοί μας ζουν αλλού. Όπως αποδεικνύεται η αποδόμηση της χώρας συνεχίζεται, τα νοσοκομεία παραμένουν στο να υπολειτουργούν, τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζουν να έχουν προβλήματα για την καταβολή των συντάξεων στο μέλλον, η ακρίβεια στα πρώτης ανάγκης αγαθά παραμένει στα ύψη. ¨όπως λέει και η έκθεση η απόδοση των κρατικών ομολόγων το 2012 είχαν φθάσει στο 48% και το 2013 έπεσαν στο 8,66%, όταν τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώνονται από -9,9% το 2011 στο 2,8% του 2012, όταν τα δημοσιονομικά ,τραπεζικά μεγέθη της οικονομίας δεν σημειώνουν βελτίωση αλλά καθίζηση, όταν ο ρυθμός κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας δεν εννοεί να μετριαστεί ουσιαστικά (-5,3% το πρώτο τρίμηνο του 2013 έναντι του -6,7% το 2012) με συνέπεια να ζητηθεί να πάρουμε νέα μέτρα 7,7 δις ευρώ για το 2015 – 2016. Οι εξαγωγές υποχώρησαν σε ετήσια βάση κατά 7,8%. Η βιομηχανική παραγωγή κατά 3% το πρώτο τρίμηνο του 2013. ¨Όταν το κεντρικό χρέος της χώρας παραμένει στα ίδια επίπεδα του 2010 παρ’ όλες τις θυσίες του λαού.
Με αυτά τα στοιχεία αναρωτιέμαι από πού μπορεί κάποιος να είναι αισιόδοξος ότι η τριαδική κυβέρνηση μας οδηγεί προς το καλύτερο. Η αισιοδοξία τους πηγάζει από τα λεγόμενα της Γεροντοκρατίας, ή των οίκων αξιολόγησης που μιλάνε ότι πάμε καλύτερα; Βέβαια αυτοί θεωρούν ότι πάμε καλύτερα γιατί τους μένει αδιάφορο το πώς περνά ο λαός. Το καλύτερα για αυτούς είναι ότι εφαρμόζεται το πρόγραμμα τους, για να εξασφαλίσουν τα χρήματα τους, και να αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί την δημόσια περιουσία της χώρας.
Θα πρέπει να καταλάβουν τα στελέχη της τριαδικής κυβέρνησης ότι η χώρα πάει καλύτερα προς τα κάτω και όχι προς την βελτίωση του επίπεδου ζωής του λαού. Αυτή είναι η πραγματικότητα της χώρας μας.
Τελευταία απορία μου είναι πως αυτός ο λαός ανέχεται τόσα ψέματα και αντέχει να τα ακούει χωρίς να αντιδρά όπως οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, οι Πορτογάλοι και γενικά οι λαοί του Νότου;
Keywords
Τυχαία Θέματα