Η Φινλανδία πιέζει για την Πορτογαλία

Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσε ότι εναπόκειται στην επόμενη κυβέρνηση ο χειρισμός του ζητήματος της συμφωνίας δανεισμού της Πορτογαλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, φέρνοντάς το στη βουλή, σύμφωνα με σημερινό
δημοσίευμα της εφημερίδας Helsingin Sanomat -- ενδεχόμενο που αυξάνει τους κινδύνους να υπάρξει καθυστέρηση στο λεγόμενο "πακέτο" αυτό.

Η Μάρι Κιβινιέμι, το κόμμα της οποίας υπέστη ήττα στις εκλογές της Κυριακής και έχασε πολλές έδρες προς όφελος του εθνικιστικού και ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Αληθινών Φινλανδών, φέρεται να δήλωσε ότι "είναι τόσο μεγάλο θέμα που μια υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να το διαχειριστεί".

Ο Γιούρκι Κατάινεν, αρχηγός της συντηρητικής Εθνικής Συμμαχίας και ο πιθανότερος εντολοδόχος πρωθυπουργός της χώρας, καθώς το κόμμα του κέρδισε τις περισσότερες ψήφους, δήλωσε την Τρίτη ότι η θέση του Ελσίνκι όσον αφορά τη συμφωνία δανεισμού της Πορτογαλίας θα είναι σαφής ως τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ την 16η Μαΐου.

Πάντως οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας υπό τον Κατάινεν αναμένεται να είναι δύσκολες και η νέα κυβέρνηση δεν αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα πριν την 20ή Μαΐου το νωρίτερο. Οι Αληθινοί Φινλανδοί έχουν υποστηρίξει πως το Ελσίνκι δε θα πρέπει να συμμετάσχει εισφέροντας κεφάλαια για τον δανεισμό της Πορτογαλίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα