«Η Ελλάδα ήδη αναδιαρθρώνει τα χρέη της»

Στις οφειλές του ελληνικού Δημοσίου προς τους προμηθευτές υγείας αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times σήμερα Δευτέρα 23-5-2011 με τίτλο «Η Ελλάδα ήδη αναδιαρθρώνει τα χρέη της».

Σύμφωνα με τους συντάκτες του σχετικού άρθρου το ελληνικό Δημόσιο λίγους μήνες αφού προχώρησε σε αναδιάρθρωση των χρεών ύψους 4,5 δισ. ευρώ
προς τους προμηθευτές φαρμακευτικών υλικών, εξακολουθεί να καθυστερεί σημαντικά τις πληρωμές προς φαρμακευτικές εταιρείες, γεγονός που όπως τονίζεται αποκαλύπτει την κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα και γεννά αμφιβολίες για την ασφάλεια των νοσηλευόμενων.

Επικαλούμενη στελέχη του φαρμακευτικού κλάδου η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι μέχρι σήμερα έχει καταβληθεί το 30% των 1,2 δισ. ευρώ των πληρωμών από οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων από τις αρχές του 2010, ενώ από τις οφειλές του 2011 έχει καταβληθεί μόλις το 1%.

«Η κρίση ρευστότητας στον κλάδο υγείας καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση στα προγραμματισμένα μέτρα άντλησης εσόδων μέσω ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ», τονίζεται στο άρθρο.

Ακόμη, επισημαίνεται πως οι ελληνικές τράπεζες δεν δέχονται πλέον ομόλογα από μικρές επιχειρήσεις του κλάδου υγεία ως εγγύηση για την παροχή δανείου και σημειώνεται πως πολλές εταιρείες που έλαβαν κυβερνητικά ομόλογα τον προηγούμενο Δεκέμβριο έναντι προηγούμενων οφειλών τα ρευστοποίησαν με σημαντική έκπτωση.

«Τα ομόλογα που εκδόθηκαν για να καλύψουν ανεξόφλητα χρέη της περιόδου 2007-2009 ατύπως διαπραγματεύονται με έκπτωση 35%-40%», τονίζεται στο δημοσίευμα, γεγονός που σύμφωνα με τους συντάκτες των Financial Times αντικατοπτρίζει την εντεινόμενη ανησυχία ότι η Ελλάδα ενδέχεται να αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το κρατικό της χρέος.
Keywords
Τυχαία Θέματα