Η βία «εξοστρακίζει» την τέχνη από το κέντρο της Αθήνας

«Η Αθήνα μεταμορφώνεται σε μια σύγχρονη πρωτεύουσα». Είχε γίνει πεποίθηση όλων το καλοκαίρι του 2004, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τότε που η αισιοδοξία περίσσευε, ο εθελοντισμός ήταν η νέα «τάση» και ένα Ζέπελιν -σαν Ιπτάμενο Αντικείμενο Αγνώστου
Προέλευσης- «περιπολούσε» στον αττικό ουρανό, ως εγγύηση ότι οι Αγώνες θα διεξάγονταν με ασφάλεια και η πόλη της Αθήνας θα ήταν-ίσως και για πάντα- φρούριο «ησυχίας, τάξης και κυρίως, ασφάλειας».

Επτά χρόνια μετά και ο φαινομενικός παράδεισος αντικαταστάθηκε από την κόλαση. Οι Αθηναίοι κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης με την ελπίδα ότι τίποτα κακό δεν θα τους συμβεί, και αποφεύγουν να πάνε εκεί, όταν υπάρχουν προγραμματισμένες πορείες και συγκεντρώσεις. Σε περίπτωση έκτακτης ...κατάστασης, «το ραδιο-αρβύλα» οργιάζει.

«Μην κατέβεις στο κέντρο», γράφουν στο Facebook οι ...γνωρίζοντες, «ακούω κάτι μπαμ μπουμ από τα Εξάρχεια».

Ανοχύρωτη πόλη; Απουσία της δημοτικής Αρχής; Η Αστυνομία τι κάνει; Κωφό το κράτος; Φταίνε οι μετανάστες; Τα γκέτο; Όλα ακούστηκαν ακόμα και η αιρετική άποψη του Διονύση Σαββόπουλου «να μεταφερθούν τοξικομανείς και μετανάστες σε αραιοκατοικημένα νησιά, να καλλιεργούν τη γη, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ»

Και μετά, τι; Η Αθήνα θα ξαναγίνει ο «Χαμένος Παράδεισος»;

Γεγονός είναι ότι η Αθήνα «βράζει» και οι κάτοικοί της ανησυχούν. Και βέβαια, η ζωή προέχει. Αλλά υπάρχουν και οι παράπλευρες απώλειες. Στην περίπτωσή μας, κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία, βιβλιοπωλεία. Βλέπουν πωλήσεις και επισκεψιμότητα να καταρρέουν. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, τα κινηματογραφικά εισιτήρια του 2010 (Ιαν-Δεκ 2010), σε σύγκριση με εκείνα του 2009 (Ιαν-Δεκ 2009), παρουσίασαν μείωση αγοραστικής κίνησης 28%. Τα στοιχεία του 2011, έτος κατά το οποίο ο κλοιός στο κέντρο της πόλης «έσφυξε» περαιτέρω, και όχι μόνον λόγω οικονομικής κρίσης, αναμένονται με ενδιαφέρον.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε ανθρώπους, που σχετίζονται με πολιτιστικούς χώρους στο κέντρο της πρωτεύουσας και ρώτησε πώς βιώνουν τη σημερινή πραγματικότητα:

Βασίλης Χατζηιακώβου, διευθυντής βιβλιοπωλείου «Ιανός»:

«Για να αντιμετωπίσουμε τις συνεχείς διαδηλώσεις, αλλά και τυχόν βανδαλισμούς, απαιτείται φύλαξη του βιβλιοπωλείου από εμάς τους ίδιους, οι οποίοι στεκόμαστε σαν βράχοι μπροστά από τις πόρτες, με κίνδυνο της ζωής μας. Εμείς απλά παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα.

Πιστεύω πως η δύσκολη πρόσβαση των πολιτών σε χώρους πολιτισμού, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, δεν έχει να κάνει μόνο με τη βία, που επικρατεί στους δρόμους, αλλά και με την τρομοκρατία που ασκούν τα μέσα ενημέρωσης.

Ο κόσμος πρέπει να διεκδικήσει πράγματα και αξίες, δεν διαφωνούμε προς αυτό, απλά πρέπει κάποια στιγμή να μπουν κάποια όρια και σ΄αυτό».

Διαγόρας Χρονόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής Θεάτρου Τέχνης:

«Βιώνουμε πολύ άσχημα όλα αυτά τα δυσάρεστα που συμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας και εμείς που δουλεύουμε σ'Α α
Keywords
Τυχαία Θέματα