Η δημοτικότητα του Ομπάμα σημείωσε άλμα!

Η δημοτικότητα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε άλμα 11 μονάδων μετά την επιχείρηση των ΗΠΑ κατά την οποία σκοτώθηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, σύμφωνα με δημοσκόπηση των CBS/New York Times.

Σύμφωνα με αυτήν την μηνιαία έρευνα που διενεργήθηκε μετά την επίθεση την Κυριακή από τις ειδικές δυνάμεις κατά του κρησφύγετου του αρχηγού της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν, το 57% των Αμερικανών που ρωτήθηκαν δηλώνουν ότι εγκρίνουν το έργο του αμερικανού προέδρου, έναντι του 46% που ήταν στις αρχές Απριλίου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ομπάμα σημείωσε τα καλύτερα αποτελέσματα στα θέματα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας: το 72% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι του έχουν εμπιστοσύνη στο θέμα αυτό. Και το 61% εγκρίνει τους χειρισμούς του για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, μια αύξηση κατά 17 εκατοστιαίες μονάδες από τον Ιανουάριο.

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων είχαν προβλέψει μια τέτοια άνοδο της δημοτικότητας του προέδρου, αλλά είχαν προειδοποιήσει για τον χωρίς αμφιβολία εφήμερο χαρακτήρα της: η δημοτικότητα του προκατόχου του Ομπάμα, Τζορτζ Μπους είχε έτσι αυξηθεί τον Δεκέμβριο του 2003, όταν ο Σαντάμ Χουσέιν είχε συλληφθεί, μειώθηκε όμως κατά το ίδιο ποσοστό τον επόμενο μήνα.

Άλλες δημοσκοπήσεις επιβεβαίωσαν επίσης την αύξηση της δημοτικότητας του Ομπάμα, αν και κατά μικρότερο ποσοστό: η Washington Post και το Ινστιτούτο Pew την εκτιμούν στο 56%, αύξηση έως και εννέα μονάδες σε ένα μήνα, ενώ σύμφωνα με έρευνα των CNN/Opinion Research ανέρχεται τώρα σε 52%, έναντι 48% στις αρχές Απριλίου. Η καθημερινή δημοσκόπηση του Gallup την εκτιμά σε 47% (+1%).

Μεγάλο μειονέκτημα για τον Ομπάμα, ο οποίος πριν από την αναγγελία του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν βρισκόταν σε δύσκολη θέση για τα οικονομικά θέματα, που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την επανεκλογή του το 2012, η έρευνα CBS/New York Times, που του δίνει ποσοστό δημοτικότητας 34% για το θέμα αυτό, μείωση κατά τέσσερις μονάδες από τον Απρίλιο.

Η έρευνα αυτή, που διεξήχθη τηλεφωνικά σε 532 άτομα την Δευτέρα και Τρίτη, ενδιαφέρθηκε επίσης για τις απόψεις των Αμερικανών σχετικά με την απειλή της τρομοκρατίας και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν μετά το θάνατο του Μπιν Λάντεν.

Το 62% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η εξολόθρευση του ηγέτη της Αλ Κάιντα θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της απειλής της τρομοκρατίας για σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ μόνο το 5% δηλώνει ότι αυτή θα μειωθεί.

Οι Αμερικανοί είναι πιο αισιόδοξοι σε μακροπρόθεσμη βάση: 27% πιστεύουν ότι η τρομοκρατική απειλή θα αυξηθεί και άλλο, ενώ 26% ότι θα μειωθεί. Το 41% πάντως δηλώνει ότι θα παραμείνει η ίδια.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (48%) διαβεβαιώνουν ότι πρέπει τώρα να μειωθεί το αμερικανικό στρατιωτικό σώμα στο Αφγανιστάν, μια υπόσχεση του Ομπάμα που υποτίθεται ότι θα αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα τον Ιούλιο.

Μόνο ένα 6% λέει ότι θα πρέπει να σταλούν περισσότερα στρατεύματα εκεί, ενώ το 40% τάσσεται υπέρ του σταθερού αριθμο
Keywords
Τυχαία Θέματα