Καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει πιό ισομερώς τις περικοπές

Ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν θα πρέπει να εφαρμόσει πιο ισομερώς τα αυστηρά μέτρα λιτότητας μέσα στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να ανακουφίσει τις επιβαρύνσεις που έχουν δημιουργηθεί από τις άμεσες κι εκτεταμένες περικοπές στον προϋπολογισμό, δήλωσε πρώην ανώτατο διοικητικό στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ).

Η Ρέιτσελ Λόμαξ, η οποία υπήρξε αναπληρωτής διοικήτρια της Τράπεζας κατά το διάστημα 2003-08, τόνισε
πως το τετραετές σχέδιο της κυβέρνησης για δραστική μείωση του μεγαλύτερου τμήματος του κρατικού ελλείμματος μπορεί να χαρακτηρισθεί ταχύ με βάση τα ιστορικά δεδομένα και η επιτάχυνση των μέσων μπορεί να εξηγηθεί περισσότερο με πολιτικά κριτήρια, παρά με οικονομικά.

«Θα τόνιζα στον Τζορτζ Όσμπορν να αναζητήσει ευκαιρίες για πιθανό ανασχεδιασμό της δημοσιονομικής λιτότητας μέσα στα επόμενα χρόνια», τόνισε η Λόμαξ, μιλώντας σε οικονομολόγους σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Fathom Consulting μία ημέρα προτού η Τράπεζα της Αγγλίας αποφασίσει για τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Ο Όσμπορν είχε επιχειρηματολογήσει ότι οι περικοπές δαπανών είναι άκρως απαραίτητες για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας που έχει επεξεργασθεί, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί με αξιοπιστία από τις διεθνείς αγορές. Επιβράδυνση των αναγκαίων περικοπών θα σήμαινε εξάλλου, από πολιτικής πλευράς, τη λήψη επώδυνων μέτρων σε χρόνο κοντά στις εκλογές, που προβλέπονται για τον Μάιο 2015.

Η Λόμαξ ανέφερε τον τομέα της εθνικής άμυνας ως ένα από τα πεδία που θα πρέπει να καθυστερήσουν οι περικοπές, τονίζοντας πως η επιχείρηση κατά της Λιβύης προσφέρει ένα καλό επιχείρημα για την βραχυπρόθεσμη αύξηση των αμυντικών δαπανών και την μείωσή τους σε κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον.

Μολαταύτα, τόνισε η ίδια, η κυβέρνηση οφείλει να επιμείνει στις γενικότερες γραμμές του προγράμματος περικοπών, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα έβλαπτε τόσο την καταναλωτική, όσο και την εμπιστοσύνη των χρηματοοικονομικών αγορών.

Ο επίσης πρώην αναπληρωτής διοικητής της ΒοΕ Τζον Γκλιβ δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει και τούτον τον μήνα τα βασικά επιτόκια, απηχώντας τις σχετικές γνώμες που είχαν διατυπώσει μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας στην προηγούμενη σύνοδό της τον Απρίλιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα