Για «παγίωση» των κυβερνήσεων συνεργασίας

Επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των κυβερνητικών εταίρων θα ζητήσει από τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με αιχμή την ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις, τη ρευστότητα στην αγορά και την κοινωνική συνοχή.
Σε περίπτωση κατά την οποία η συζήτηση στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών... ανοίξει και για το εκλογικό σύστημα, ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα παρουσιάσει την κατεύθυνση του κόμματός του για την αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά και για
την αναθεώρηση του Συντάγματος και την αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης. Μάλιστα θα επισημάνει ότι όταν οι κυβερνήσεις συνεργασίας αποτελούν πραγματικότητα το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργεί με έναν εκλογικό νόμο που μόνο σε διχαστικές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσει.
Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που μιλάει απόψε σε κομματική εκδήλωση στο Περιστέρι θα θίξει ζητήματα στρατηγικής και λειτουργίας της κυβέρνησης, ενώ θα καλέσει τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους να αξιολογήσουν τον ακριβή κατάλογο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με τη νέα συμφωνία. Η γραμμή του ΠΑΣΟΚ στη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων θα οριστικοποιηθεί σήμερα σε σύσκεψη που θα γίνει στην Ιπποκράτους με τη συμμετοχή των μελών του «πρωινού καφέ» του κόμματος. Στην αναγκαιότητα επικαιροποίησης της τρικομματικής συμφωνίας αναφέρθηκε και ο εισηγητής Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος σε συνέντευξή του («Ε.Τ.») δήλωσε: «Είναι αναγκαία η επικαιροποίησή της αλλά και η σύνταξη κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης καθώς τα φαινόμενα δυσλειτουργίας έχουν πολλαπλασιαστεί σε βαθμό που είναι συμπτωματικό το ότι δεν είχαμε κάποιο πολιτικό "ατύχημα" μέχρι σήμερα».
Πάντως στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι κατά την αυριανή σύσκεψη πρέπει να διερευνηθεί τι σκέφτεται ο Πρωθυπουργός για τον ανασχηματισμό. Επομένως, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει πιο ενεργά με στελέχη του σε νέο κυβερνητικό σχήμα.
Επίσης το ΠΑΣΟΚ καλείται να ξεκαθαρίσει τι σκέφτεται για το θέμα συντονισμού και κανόνων στη λειτουργία της κυβέρνησης. Από τις πρόσφατες επιλογές του κ. Σαμαρά (ορισμός γραμματείας Συντονισμού της κυβέρνησης) κατεδείχθη ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση τρικομματικής επιτροπής έχει απορριφθεί από το Μαξίμου. Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος υποβάθμισε τη σχετική συζήτηση αναγνωρίζοντας όμως ότι υπάρχει θέμα συντονισμού.

Β.Κεχαγιά
Keywords
Τυχαία Θέματα