Γιατί επιστρέφει το γαλλικό διαβατήριό του ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ

Προσβεβλημένος από τις επικρίσεις που δέχεται για τη «φορολογική αυτοεξορία» του στο Βέλγιο δηλώνει ο Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος με ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό ανακοινώνει ότι «επιστρέφει» το γαλλικό διαβατήριό του.

Παράλληλα, ο δήμαρχος της βελγικής πόλης Νεσέν όπου ο γάλλος ηθοποιός αγόρασε πρόσφατα ένα σπίτι δήλωσε ότι ο Ντεπαρντιέ ζήτησε να ενημερωθεί για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει προκειμένου να αποκτήσει βελγικό διαβατήριο.

«Είχαμε

μια τηλεφωνική επαφή σήμερα το πρωί. Ο κύριος Ντεπαρντιέ ρώτησε πώς θα αποκτήσει βελγικό διαβατήριο και κοινωνική ασφάλιση» στο Βέλγιο, διευκρίνισε ο δήμαρχος.

«Όπως και στο 27% των Γάλλων που έχουν εγκατασταθεί στην κοινότητά μας, του εξηγήσαμε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι στο Βέλγιο το αίτημα για έκδοση διαβατηρίου υποβάλλεται στο δήμο.

Ο Σενεσαέλ σημείωσε πάντως ότι «δεν είναι καθόλου εύκολο» να αποκτήσει κάποιος βελγικό διαβατήριο. Επιπλέον, επειδή η βελγική νομοθεσία περί υπηκοότητας είναι σε διαδικασία μεταρρύθμισης «θα πρέπει να δούμε πώς θα ανταποκριθούμε στο αίτημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», διευκρίνισε.

Εν μέσω της εντεινόμενης αντιπαράθεσης με αφορμή την «αυτοεξορία» του Ντεπαρντιέ, ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς υπογράμμισε ότι Βέλγιο «δεν έκανε τίποτα για να προσελκύσει» τους πλούσιους Γάλλους.

«Από το 1830 δεν έχουμε κανέναν φόρο επί της υπεραξίας, ούτε φόρους περιουσίας. Ήμουν υπουργός Οικονομικών επί 12 χρόνια (σ.σ. από το 1999 έως το 2011) και δεν καταλαβαίνω τι μέτρα θα μπορούσα να πάρω για να προσελκύσω τους Γάλλους» είπε ο Ρέιντερς, από την Ντόχα του Κατάρ όπου βρίσκεται.

Σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο Belga ο υπουργός υπογράμμισε ότι «πολλοί Βέλγοι αθλητές έχουν εγκατασταθεί στη νότια Γαλλία» (εννοώντας προφανώς στο Μονακό) και ότι αυτό είναι ένα γεγονός που «πρέπει επίσης να το αποδεχτούμε».

«Οι Βέλγοι πηγαίνουν για ψώνια στη Γαλλία γιατί εκεί ο ΦΠΑ είναι χαμηλότερος σε σχέση με το Βέλγιο. Και οι Γάλλοι του βορρά έρχονται για δουλειά στην περιοχή του Κουρτρέ» (δυτικό Βέλγιο), συνέχισε ο Ρέιντερς, ζητώντας να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Σχετικά άρθρα

Ζεράρ Ντεπαρντιέ: Ούρησε σε διάδρομο του αεροσκάφους!
Keywords
Τυχαία Θέματα