Επίσκεψη Πεταλωτή στο Κάιρο

Τον Νέστορα Τσανακλή, έναν από τους Εθνικούς Ευεργέτες της Ελλάδας που προσέφερε στην ελληνική παροικία στην Αίγυπτο αλλά και την Κομοτηνή τίμησε σήμερα η ελληνική πολιτεία στο Ελληνικό Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου στο παλαιό Κάιρο, όπου βρίσκεται ο τάφος του.

Τον φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα, απέτισε την Κυριακή το πρωί ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό
και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, καταθέτοντας στεφάνι στο μνήμα, αμέσως μετά το μνημόσυνο που τέλεσε ο Ηγούμενος του Μοναστηριού Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Νήφωνας, παρουσία του Έλληνα πρέσβη Χριστόδουλου Λάζαρη, του γενικού προξένου Γιάννη Χατζαντωνάκη, του ακολούθου Άμυνας Αρχιπλοιάρχου (ΠΝ) Παναγιώτη Παστουσέα, της συμβούλου Τύπου Σταματίνας Ιωαννίδου, του συντονιστή Εκπαίδευσης, του ταμία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Αντώνη Διαμαντίδη, εκπροσώπων φορέων και πολύ κόσμου.

Ο Νέστωρ Τσανακλής υπήρξε ο δεύτερος πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και εκείνος που προσέφερε ένα σημαντικό τμήμα της περιουσίας του για να κατασκευαστεί στις αρχές του περασμένου αιώνα ο παλαιότερος και μεγαλύτερος ναός της ελληνικής παροικίας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ο Άγιος Κωνσταντίνος Καΐρου, όπου ένα από τα παρεκκλήσια του είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νέστορα, στη μνήμη του κτήτορα της εκκλησίας.

Στις δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για την προσφορά όλων των Εθνικών Ευεργετών προς την Ελλάδα. Και μίλησε για την τιμή "που πρέπει να αποδίδουμε σε εκείνους που βάλανε το κοινό πάνω από το προσωπικό τους συμφέρον, και μάλιστα σε δύσκολες εποχές". "Η πολιτεία και η κοινωνία τιμά όλους αυτούς τους μεγάλους ευεργέτες", επεσήμανε ο κ. Πεταλωτής. Και πρόσθεσε: "Μεταφέρω το συναίσθημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τους Εθνικούς μας Ευεργέτες, που αφήσανε δείγμα και ψήγματα ανθρωπισμού, τέτοια που μας κάνουν να αναθεωρήσουμε το ρόλο μας σήμερα ως πρόσωπα και κοινωνία", προτρέποντας όλους να παραδειγματιστούν από το έργο τους προς τον άνθρωπο και τον Ελληνισμό.

Αναφερόμενος παράλληλα στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι "η ομογένεια αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του τι σημαίνει ελληνισμός".

Τέλος, αναφερόμενος στην πόλη της Κομοτηνής που ευεργετήθηκε από τον Νέστορα Τσανακλή, κατέληξε ότι ο φόρος τιμής προς τον μεγάλο αυτό Εθνικό ευεργέτη αποτελεί στοιχειώδη τιμή που οφείλαμε να αποδώσουμε και αυτό μάς τιμά όλους.

Η τιμητική εκδήλωση στο όνομα του Νέστορα Τσανακλή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας, πρωτοβουλία που θα συνεχιστεί και για τους Ευεργέτες της Αλεξάνδρειας.

Ο κ. Πεταλωτής θα παραστεί απόψε το βράδυ στην επίσημη δεξίωση της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο για την 190ή επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ αύριο θα επισκεφθεί τα ελληνικά εκπαιδευτήρια στην περιοχή της Ηλιούπολης.



ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΤΣΑΝΑΚΛΗΣ

Ο Νέστορας Τσανακλής ήρθε από την Κομοτηνή στο Κάιρο στις
Keywords
Τυχαία Θέματα